Salut
Societat Salut 15/02/2024

Cursos gratuïts per recuperar el català als centres sanitaris

Salut oferirà 2.700 places per a tots els perfils professionals per complir la llei que obliga a atendre en la llengua pròpia

3 min
Metges i usuaris insten a posar fi a la precarietat

BarcelonaA Catalunya els professionals sanitaris estan obligats a atendre els pacients en la llengua pròpia, però fa temps que s'alerta que aquest dret no sempre es garanteix. El català ha perdut parlants a les consultes: només un 26,4% dels pacients i un 45% dels metges diuen que el fan servir. Segons el conseller de Salut, Manel Balcells, millorar l'atenció sanitària que presten els professionals passa per revertir aquesta situació i potenciar l'ús del català als centres sanitaris. Per això, el Govern ha anunciat aquest dijous l'oferta de cursos gratuïts de català a uns 2.700 treballadors del sistema públic i concertat, que es dirigeix a totes les categories professionals –des de metges i infermeres fins a administratius, tècnics i altres perfils–, per garantir que qualsevol ciutadà pugui ser atès en català. "Per millorar l'atenció sanitària cal fer-ho amb la llengua pròpia de les persones", ha defensat Balcells, que ha recordat que serà "un bé per a la ciutadania".

Balcells ha recordat aquest divendres en roda de premsa que tothom que vol una plaça fixa al sistema sanitari ha de demostrar que té coneixement de la llengua –han d'acreditar el nivell C1– però ha reconegut que "segurament s'ha estat laxos" en el passat. En una compareixença amb el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha concretat que aquesta acció lingüística comptarà amb una partida econòmica de gairebé 1,5 milions d'euros. Els cursos seran finançats pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC), seran en format virtual i es faran entre els mesos de març i novembre durant l'horari laboral dels professionals. Segons Balcells, la voluntat del Govern no és fiscalitzar ni tampoc imposar "un marge estricte", sinó donar "facilitats" per complir la legislació. "Perquè no hi ha dia que no hi hagi una queixa d'algú que no ha estat atès en català", ha subratllat.

L'anunci arriba la mateixa setmana que s'ha publicat que menys de la meitat dels metges parlen en català amb els pacients a Catalunya. Segons un estudi del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), només el 47,8% l'utilitzen de manera habitual per comunicar-se a la consulta, malgrat que un 87% asseguren que entenen la llengua i un 69,1% que la parlen. De l'enquesta també es desprèn que, si bé un 45,3% dels metges no ha fet encara cap curs de català, un 92% d'aquests professionals diuen que hi tenen interès i creuen que seria útil. Entre els principals obstacles per fer la formació, els enquestats assenyalaven la falta de temps i d'ofertes i un 47,8% afirmaven que aprenen la llengua amb el contacte amb els pacients en el dia a dia a la consulta.

Tres nivells

Els cursos estaran segmentats en tres nivells: elemental (B1), intermedi (B2) i suficiència (C1), i es preveu arribar als 900 professionals inscrits en cadascun. La durada dels cursos serà de 100 hores, 60 de les quals seran d'autoformació virtual tutoritzada i 40 hores d'activitats i pràctiques orals de conversa. El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és qui ha elaborat els materials didàctics i els ha adaptat a l'àmbit sanitari en funció del nivell de cada curs, i també assessorarà i formarà l'equip docent que impartirà les classes.

La Unió Consorci Formació, que és la responsable de la formació a les patronals sanitàries de la Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social, serà qui impartirà els cursos i qui els tindrà disponibles en el seu espai virtual d'aprenentatge. Es dirigeixen al conjunt de treballadors del sistema públic i concertat, però Balcells ha advertit que el sistema sanitari privat també ha de garantir l'atenció sanitària en la llengua pròpia. 

D'altra banda, la conselleria de Cultura està desenvolupant el programa que permetrà fer proves per separar per cursos aquells professionals que no puguin acreditar que tenen un nivell lingüístic assolit. També està previst que formi els examinadors i correctors que corregiran les proves finals que donaran dret a l'obtenció de certificats.

stats