Recerca
Societat Salut 08/11/2022

Catalunya tindrà un centre per potenciar els assajos amb cèl·lules mare

El Banc de Sang serà l'encarregat de validar els avenços dels medicaments, des de la prova amb pacients fins a la comercialització

2 min
Un la boratori treballa amb cèl·lules mare, en una imatge d'arxiu

BarcelonaCatalunya estrenarà a principis de l'any que ve el Centre Nacional de Teràpies Avançades, un organisme que neix amb una inversió de 20 milions d'euros anuals amb l'objectiu que sigui una plataforma per promoure el desenvolupament de tractaments en cèl·lules mare, genètics i de teixits, des del laboratori fins a la seva producció a escala industrial.

El conseller de Salut, Manuel Balcells, ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu que el nou centre no s'allotjarà en un gran edifici emblemàtic, a l'estil d'altres organismes científics que s'han construït en els últims anys, sinó que servirà per facilitar el treball en xarxa de les unitats de teràpies avançades dels hospitals catalans (alguns de punters com el de Sant Pau i el Clínic), centres tecnològics o les empreses start-up del sector.

El centre pivotarà en dues estructures, segons les explicacions del conseller Balcells. D'una banda, el Biocat (l'ens que dinamitza la investigació biotecnològica a Catalunya dins d'Europa), que serà l'encarregat de coordinar tot el procés de les investigacions que fan hospitals i centres tecnològics per desenvolupar fàrmacs per a teràpies basades en cèl·lules, teixits i genètica: des dels assajos clínics amb pacients fins que es decideix que es pot comercialitzar.

De l'altra, el Banc de Sang i Teixits, que haurà de validar cada pas dels assajos; és a dir, serà l'organisme regulador que examinarà si la investigació pot anar passant les etapes establertes en qualsevol experiment científic.

Balcells ha assegurat que cap al febrer es preveu tenir aprovat ja el projecte operatiu del nou centre, així com la seva estructura, perquè pugui iniciar la seva activitat immediatament. El compromís del Govern és destinar-hi 60 milions d'euros en els pròxims tres anys, a raó de 20 per cada exercici, sense comptar que el fons es pugui incrementar amb subvencions de la Unió Europea o de l'Estat.

La idea és que el centre aprofiti les estructures ja existents, sobretot la del Banc de Sang, que ja està treballant en el disseny del projecte, així que, segons Balcells, es crearan pocs llocs de treball: hi haurà entre 15 i 20 nous contractats.

stats