Set comunitats es plantegen ampliar l'ús del certificat covid per a tot tipus d'oci

El País Basc ho sol·licitarà aquesta setmana i Catalunya ja l'estudia per evitar restriccions

2 min
Uns joves ensenyant els seus certificats covid durant la primera nit de reobertura de l’oci nocturn, just abans d’entrar a la discoteca Apolo de Barcelona.

BarcelonaLa corba de contagis catalana està en creixement, però les autoritats sanitàries esperen que la vacunació en minimitzi l'impacte. Per això, el departament de Salut espera les conclusions del comitè assessor del covid, que s'espera que estiguin enllestides aquest dijous tot i no ser vinculants, abans d'abordar amb la resta del Govern la viabilitat d'ampliar l'ús del certificat covid per accedir a bars i restaurants o als espais culturals, de la mateixa manera que es fa ara amb l'oci nocturn, per intentar controlar el virus i fer els espais més segurs. El debat no tindrà un desenllaç immediat, segons la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, perquè no és una mesura que pugui aplicar-se automàticament: cal una autorització judicial.

Però no només Catalunya es mira l'extensió del certificat covid com a eina de control epidemiològic, sinó que la mesura comença a guanyar força també arreu de l'Estat. Tot i que les dades epidemiològiques espanyoles (87 casos per cada 100.000 habitants) estan lluny de les d'altres països europeus com Àustria (1.396) o els Països Baixos (921), que han reimplantat restriccions per intentar aturar l'ascens de la corba de contagis, sis comunitats autònomes ja es plantegen ampliar l'ús del certificat en espais tancats o considerats "de risc" per intentar controlar la transmissió del virus.

Els territoris amb una pitjor incidència acumulada són Navarra (203 casos per cada 100.000 habitants), que s'ha donat una setmana per decidir si demana formalment aquest ús extensiu del certificat, i el País Basc (188), que aquest dimarts ja ha anunciat que al llarg de la setmana demanarà a la justícia poder-lo exigir per entrar a establiments de restauració i a l'oci nocturn. La tercera comunitat més afectada és l'Aragó, amb 143 positius cada 100.000 habitants, que també estudia demanar al ministeri de Sanitat que implanti el passaport covid per esquivar el Tribunal superior de Justícia, que ha deixat paralitzada aquesta opció.

Galícia el vol als hospitals

El País Valencià també vol implantar el certificat covid per a activitats no essencials, cosa que suposa un gir a l'estratègia implementada fins ara. El govern de Ximo Puig havia limitat l'ús d'aquesta eina en aquells festivals de música i sales de concert que volguessin esquivar les mesures anticovid més dures, però no ho havia plantejat de manera general per a l'oci. Ara, però, el socialista creu que s'ha de fer servir "allà on sigui raonable" i no descarta que, a més de l'oci nocturn, també s'exigeixi al sector de la restauració i la cultura.

D'altra banda, Castella i Lleó plantejarà demanar el certificat als llocs tancats on cal treure's la mascareta, com l'oci nocturn, els albergs i la restauració, però aplicat per territoris i indicadors, "de manera temporal i proporcional", perquè compti amb l'aval de la justícia. Una estratègia que vol reproduir Andalusia, que demanarà que sigui obligatori presentar el certificat per "entrar" no només a l'oci nocturn sinó també a determinats espais públics, com els centres sanitaris i espectacles esportius. "Qui no està vacunat és perquè no vol, no perquè no pugui", ha justificat el conseller de Salut i Famílies andalús, Jesús Aguirre.

També Galícia, que va establir un precedent l'estiu passat amb la resolució del Tribunal Suprem a favor del certificat covid en l'oci nocturn, ja ha proposat al Tribunal Superior de Justícia que s'hagi de presentar el QR –que demostra la cobertura vacunal o una prova negativa– per entrar als hospitals si es vol visitar un pacient o acompanyar algú. 

stats