Recerca
Societat Salut 17/01/2022

Descobreixen un mecanisme molecular implicat en el transport del colesterol

La investigació podria ajudar a trobar una cura per a malalties com la Niemann-Pick de tipus C

ARA
2 min
Una recreació de com el colesterol pot taponar el pas de sang d'una artèria.

BarcelonaNou avenç en el funcionament del colesterol dins el nostre organisme. Investigadors de la Universitat de Barcelona i de l'Hospital Clínic - Idibaps han descobert un mecanisme molecular implicat en el transport del colesterol dins les cèl·lules: una fita que podria convertir-se en una diana terapèutica contra malalties com ara la de Niemann-Pick de tipus C, causades per disfuncions precisament en el transport del colesterol entre les cèl·lules.

La recerca es publica a la revista Journal of Cell Biology i mostra com la proteïna SNX13 té un paper clau a l'hora de transportar aquest lípid. El treball l'han dut a terme els professors de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB i del Centre de Recerca Biomèdica CELLEX (Idibaps-UB) Albert Lu i Carles Enrich, juntament amb investigadors de la Universitat de Stanford.

Els investigadors han recordat que la major part del colesterol que les cèl·lules utilitzen prové del seu exterior, i des d'aquí arriba als lisosomes, on és distribuït a diferents compartiments intracel·lulars. No obstant això, encara es desconeixen els esdeveniments moleculars precisos que regulen la sortida del colesterol d'aquest orgànul i el seu recorregut fins a altres zones de l'organisme, per la qual cosa els investigadors es van proposar estudiar el mecanisme gràcies al qual el colesterol surt dels lisosomes.

La regulació del tràfic intracel·lular del colesterol i de la quantitat que reben els diferents orgànuls cel·lulars és molt important per a l'equilibri –o homeòstasi– del colesterol en la cèl·lula. Quan hi ha errors o disfuncions en el seu transport provoquen un desequilibri que causa trastorns com la malaltia de Niemann-Pick de tipus C, una patologia actualment sense cura. Aquesta malaltia impedeix metabolitzar el colesterol i altres greixos amb normalitat i provoca greus efectes al fetge, la melsa i el cervell.

Per identificar reguladors de l'equilibri del colesterol, els investigadors van fer cribatges genètics a tot el genoma, tant en condicions normals com bloquejant diferents components. D'aquesta manera, van descobrir que a l'eliminar alguns gens els nivells de colesterol intracel·lulars s'alteraven. "Els nostres cribatges genètics van identificar un elevat nombre de gens implicats en la regulació metabòlica del colesterol", ha subratllat Albert Lu, un dels investigadors.

stats