Salut
Societat Salut 16/09/2022

Detecten un cas de virus del Nil a Catalunya i estudien un segon contagi

Salut confirma l'evolució favorable dels casos de la malaltia, que es transmet per un mosquit prèviament infectat

ARA
2 min
El mosquit, possible transmissor del brot de meningitis a Sevilla

BarcelonaEl departament de Salut ha informat d'un cas de contagi del virus del Nil occidental a Catalunya i ha dit que n'estudia un segon que podria confirmar-se les pròximes hores. Els dos contagiats són residents a la regió sanitària del Camp de Tarragona i la seva evolució és favorable. Salut ha al·legat que, per qüestions de privacitat, no en donarà més detalls. La subdirecció general de vigilància i resposta a l’emergència de Salut Pública va rebre l’avís dels possibles contagis el 31 d’agost i ha posat en marxa diverses actuacions, seguint el protocol per la vigilància i el control de la febre del Nil occidental, una malaltia que es transmet principalment per la picada d'un mosquit prèviament infectat.

Per això, una de les accions que s’ha fet és una inspecció per determinar la presència o no de mosquits als llocs on han pogut estar exposats els dos casos. La principal via de transmissió del virus del Nil occidental, tant a les persones com als animals, és a través de la picada de mosquits després d’haver picat aus infectades. Per això, s’han buscat i inactivat possibles focus de cria de mosquits i s’han instal·lat trampes de captura de mosquits adults per analitzar la presència del virus. A més, des del Banc de Sang i Teixits, com a mesura de seguretat, s’estan analitzant les mostres dels donants de l’àrea del Camp de Tarragona per detectar el virus.

També s’ha reforçat la vigilància d’altres possibles focus larvaris a la zona d’influència dels dos casos. Des del servei de prevenció en salut animal també s’han intensificat les activitats habituals per detectar la possible presència dels virus en aus i èquids de l’àrea del Camp de Tarragona. De les quaranta espècies de mosquits que poden actuar com a transmissores d’aquesta malaltia, a Catalunya el principal vector és el mosquit comú (Culex pipiens). Pel que fa al procés per confirmar els casos sospitosos de febre del Nil, necessiten estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats.

La febre del Nil occidental és una malaltia infecciosa causada pel virus del Nil occidental, un virus de la família dels Flavivirus, a la qual també pertany el virus de l’encefalitis japonesa. És una zoonosi, és a dir, una malaltia que es transmet dels animals a l’ésser humà. El protocol català per a la vigilància i el control de la febre del Nil occidental compta amb la participació de diferents departaments, entitats i institucions per fer les diverses accions. També s’ha traslladat l’alerta al sistema de notificació microbiològica i a la vigilància hospitalària per a la recerca de casos.

El precedent del brot més greu

Fa dos anys, l’estiu del 2020, es va detectar el brot més greu del virus del Nil occidental a Espanya, que va causar dos morts i va afectar una quarantena de persones, amb més d’una vintena d’hospitalitzades i algunes a l’UCI. En aquell moment, a Catalunya, es va confirmar un cas d’aquest virus en un cavall, però no hi va haver cap persona afectada.

stats