Coronavirus
Societat Salut 07/10/2022

La Fiscalia ordena que els familiars dels morts per covid en residències siguin escoltats

A Catalunya van morir més de 8.000 persones que vivien en geriàtrics

A.L.
2 min
Un treballador sanitari transporta un taüt a les portes del geriàtric Palau de Raga de València

BarcelonaLa Fiscalia General de l'Estat ha ordenat a totes les fiscalies d'Espanya que garanteixin d'una manera "proactiva" que tots els familiars de morts per covid en residències i centres de gent gran, més de 8.000 només a Catalunya, siguin escoltats en els procediments penals oberts i així es pugui vetllar pels seus drets.

Així ho ha ordenat en un ofici el tinent fiscal de la Secretaria Tècnica, Diego Villafañe, en el qual es dona un mes a les fiscalies perquè remetin informació del nombre de diligències de recerca a cada comunitat, de denúncies i querelles interposades pel ministeri públic i procediments judicials en tramitació.

D'aquesta manera, la Fiscalia General dona instruccions als fiscals de totes les comunitats perquè garanteixin que tots els familiars de víctimes –que recorda que són "víctimes indirectes"–siguin escoltats, i que es vetlli també pel seu dret a ser informats, especialment quan no estiguin personats en el procediment judicial. En concret, en l'escrit s'ordena que es prengui declaració dels familiars, fins i tot quan no ha estat reclamada per l'òrgan judicial, i que en el cas dels procediments en marxa, els fiscals participin en les declaracions dels familiars i dels investigats que resultin de rellevància en el procés.

L'ofici recorda que des de l'inici de la pandèmia la Fiscalia General va considerar necessari dedicar una atenció especial al seguiment dels centres i les residències de gent gran, i des dels primers dies va procurar la protecció i tutela dels col·lectius més vulnerables.

Informació de més qualitat

En l'escrit es constata la necessitat de comptar amb informació de més qualitat sobre els procediments penals incoats a les fiscalies territorials i en òrgans judicials de tot Espanya, "que per la seva indubtable importància i transcendència han de ser posats en coneixement del fiscal general".

Precisament, durant els últims mesos molts familiars de víctimes en residències s'havien queixat de la dificultat de tirar endavant processos judicials contra els responsables dels centres i poder aclarir així en quines circumstàncies havien mort els seus parents. De fet, segons els càlculs d'Amnistia Internacional, el 90% de les causes s'havien arxivat sense ni tan sols, en moltes ocasions, fer declarar testimonis.

A Catalunya van morir més de 8.000 persones a causa del coronavirus en geriàtrics, tant de titularitat pública com privada. Una quarta part d'aquestes morts van ser de persones amb símptomes compatibles amb la covid-19, però que no es van poder confirmar. A Espanya, la xifra va elevar-se pràcticament fins als 35.000 decessos.

El volum de morts i el fet de tractar-se de persones "especialment vulnerables" ha portat el ministeri fiscal a treballar de manera proactiva i donar la veu als familiars de les víctimes per tal "que puguin aportar les proves i la informació que considerin rellevants per a l'aclariment dels fets", subratlla el text remès.

Així, es recorda que, tal com es va indicar en una instrucció anterior, abans que el fiscal sol·liciti un sobreseïment provisional per manca de proves, s'ha de procurar contactar amb els familiars de la víctima, si no estiguessin personats, per assegurar "la inexistència de mitjans o diligències probatòries" que no haguessin sorgit durant la instrucció i que els familiars poguessin proporcionar.

stats