¿Fora mascaretes al carrer en tots els casos? I als interiors ¿fins quan?

Infectòlegs recomanen a la gent gran i vulnerable mantenir la mesura també als espais exteriors

Ara
2 min
Mascaretes FFP2 i quirúrgiques.

BarcelonaA partir d'aquest mateix dijous, la mascareta deixa de ser obligatòria al carrer i només caldrà dur-la en els espais interiors mentre es mantinguin les actuals taxes de transmissió del virus, que encara són molt altes. En els exteriors, en canvi, les autoritats sanitàries restringeixen el seu ús a espais concorreguts.

Exteriors

L'ús de la mascareta s'elimina dels espais exteriors llevat dels esdeveniments multitudinaris a l'aire lliure quan els assistents estiguin drets o, si estan asseguts, quan no es pugui mantenir una distància de seguretat d'almenys 1,5 metres entre persones o grups de no convivents.

Amb tot, hi ha professionals que també recomanen mantenir-la en espais oberts en alguns casos: quan la persona formi part d'un col·lectiu de risc per edat o malaltia. "Cal millorar la informació per a l'autocura de les persones vulnerables i promoure l'ús de mascaretes tipus FFP2 en interiors, i en exteriors en situacions d'alta concentració de persones", afirmen fonts de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC).

Interiors

Les mascaretes continuaran sent obligatòries per als més grans de sis anys als espais tancats de concurrència pública, inclosos els mitjans de transport públic (andanes i estacions de viatgers i telefèrics) i, en general, si no es pot mantenir la distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres. Si bé ja hi ha veus a favor de poder-les retirar quan millori la situació epidemiològica, el comitè científic assessor del covid encara ho veu precipitat.

L'epidemiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, també creu que l'hivern encara acabarà amb mascaretes en tots els espais interiors, però preveu que, si no hi ha un gir inesperat en la situació de la pandèmia, a la primavera o a l'estiu es pugui considerar relaxar aquesta mesura en "bastants" espais, com en les escoles. En canvi, en el transport públic encara caldria fer-la servir.

Excepcions

El canvi normatiu ja s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat i inclou tres supòsits que eximeixen de fer servir la mascareta en espais exteriors. En primer lloc, les persones que pateixen malalties o dificultats respiratòries agreujades per l'ús de la mascareta o que per la seva situació de dependència o discapacitat no tinguin autonomia per treure's la mascareta queden al marge de la norma vigent. També s'exclouen totes les activitats que, per la seva naturalesa, resultin incompatibles amb l'ús de la mascareta, com nedar en piscines tancades o fer esport.

La tercera excepció són els recintes tancats d'ús públic en què visquin persones, com són les institucions per a l'atenció de persones grans o amb discapacitat, sempre que aquests col·lectius i els treballadors que hi exerceixin les seves funcions tinguin cobertures de vacunació superiors al 80% amb pauta completa i de la dosi de record. Aquesta excepció no és aplicable als visitants externs en aquests llocs, ni als treballadors dels centres residencials de persones grans o amb discapacitat, ja que en aquest cas sí que és obligatori l'ús de mascareta.

stats