Tabaquisme
Societat Salut 03/08/2023

Fumar també fa mal de cap: investigadors descobreixen que és una de les causes de la cefalea en raïms

El Vall d'Hebron Institut de Recerca ha participat en l'estudi internacional sobre aquest dolor, poc habitual però molt agut i que es nota en un costat del cap

Pau Castellote
2 min
El 30% dels catalans són fumadors, per sobre de la mitjana europea

BarcelonaUn estudi internacional ha detectat que fumar és una de les causes de la cefalea en raïms, un mal de cap poc habitual que afecta el 0,1% de la població. La recerca, en què ha participat el Vall d’Hebron Institut de Recerca, ha detectat mitjançant un estudi genètic vuit regions del genoma relacionades amb el risc de la cefalea en raïms. I les dades que han recopilat els investigadors indiquen que el tabac pot causar aquest tipus de mal de cap molt intens. En concret, els investigadors han trobat una forta relació de la cefalea en raïms amb el nombre de cigarretes consumides cada dia.

La cefalea en raïms o en acúmuls és un tipus de mal de cap que afecta quatre vegades més homes que dones i es caracteritza per episodis de dolor molt agut que afecten un costat del cap, sobretot al voltant dels ulls i per sobre de l’orella. Poden passar més d’un cop al dia durant un període de temps d’entre tres setmanes i tres mesos i, en alguns casos, poden arribar a fer-se crònics. En el desenvolupament d'aquest tipus de mal de cap intens hi intervenen molts factors, entre els quals la genètica.

"La intensitat en què es fuma té una causalitat genètica quasi total amb la cefalea de raïm", apunten les conclusions d'aquest estudi, en què han participat més de 4.700 pacients que s'han separat en diversos grups. Entre el 70% i el 90% dels afectats per la cefalea en raïms són fumadors, però els investigadors reconeixen que la causalitat entre fumar i la cefalea en raïms és controvertida.

Les doctores Patricia Pozo i Alicia Alpuente atenent un pacient amb cefalea en raïms.

La recerca, publicada a la revista Annals of Neurology, ha comptat amb la participació del grup de Cefalea i Dolor Neurològic i el de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR, liderat per la doctora Patricia Pozo-Rosich. Apunta que els arguments que es fan servir per negar que el tabac causi aquesta mena de mal de cap esgrimeixen que sovint no apareix fins més de 15 anys després d'haver començat a fumar, i que anys després de deixar-ho els pacients encara no han millorat. Però afegeix que aquest tipus de cefalea en raïms "es manifesta després de començar a fumar" i que la majoria dels que mai no han fumat "van ser fumadors passius durant la infantesa a causa del tabaquisme dels pares". A més, afegeix, "fumar s'associa amb les manifestacions més doloroses d'algunes cefalees en raïms".

Els investigadors apunten que els resultats poden tenir implicacions clíniques importants i conviden a incitar els pacients de cefalea en raïms a deixar el tabac, encara que també admeten que cal estudiar més els efectes de deixar de fumar quan ja es pateix aquesta mena de dolor.

stats