Salut
Societat Salut 02/02/2023

Deixar de fumar en 25 dies: Sanitat finança un nou tractament

Fins ara només hi havia un fàrmac antitabac finançat però tenia problemes d'abastiment des del novembre i era complicat de trobar

2 min
Fumar

BarcelonaDeixar de fumar podria evitar més de 60.000 morts cada any a Espanya. El consum de tabac és la principal causa de mort evitable a l'Estat i provoca la mort prematura de la meitat dels usuaris a llarg termini, segons el Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme i la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica. Però deixar aquest hàbit no és fàcil, i, malgrat que les autoritats adverteixen que és perjudicial, el seu consum està permès. A més, des de fa uns mesos, les persones que ho volien deixar ho tenien molt difícil perquè el desabastiment a les farmàcies també havia eliminat de l'equació l'únic fàrmac finançat del mercat, el Zyntabac (Buprapiol).

El ministeri de Sanitat, però, ha decidit ara cobrir aquest buit i incloure també el Todacitan entre els medicaments finançats a través de la Seguretat Social. Ara mateix és l'únic fàrmac accessible i fàcil de trobar –això sí, amb recepta mèdica– que està parcialment reemborsat. Aquest medicament, de la farmacèutica Aflofarm, es va llançar el 2021 i el principi actiu és la citisina, una substància d'origen vegetal que s'assembla molt a l'estructura de la nicotina i hi competeix dins el cos, desplaçant-la.

El laboratori que l'ha comercialitzada assegura que un dels avantatges terapèutics més grans que presenta el Todacitan és la curta durada del tractament: només cal una caixa i 25 dies per abandonar l'hàbit. A més, afegeixen, redueix els símptomes de la síndrome d'abstinència i l'ansietat causada per la dependència de la nicotina. "[El finançament per part de l'Estat] és una cosa que feia temps que esperàvem. La taxa d'èxit en pacients que volen deixar de fumar és molt més gran quan ho fan seguint un tractament pautat i amb el suport professional", assegura el pneumòleg i coordinador del grup de tabaquisme de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, Carlos Rábade. Així, des d'ahir el medicament, que costava més de 200 euros, es pot adquirir per poc més de 115 euros.

La retirada d'un altre fàrmac, el Champix

El setembre del 2021 les autoritats farmacèutiques es van veure obligades a retirar el gran medicament estrella per deixar de fumar, el Champix (vareniclina), de Pfizer. Aquest laboratori va haver de treure del mercat tots els lots d'aquest producte als Estats Units i Europa després de detectar-se que a la seva composició hi havia alts nivells d'un agent cancerigen: les nitrosamines.

Des d'aleshores només quedava al mercat el Zyntabac, però els seus problemes de subministrament no se solucionaran fins a la primavera, segons l'Agència Espanyola de Medicaments.

stats