Salut

El govern espanyol endurirà la llei antitabac aquest any i hi inclourà els vapejadors

Sanitat també regularà el cànnabis medicinal "en els pròxims mesos"

3 min
Una dona fumant, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa ministra de Sanitat, Mónica García, ha anunciat aquest divendres la seva intenció d'aprovar "aquest mateix any" el pla antitabac, que ha d'endurir la llei del 2010 ampliant els espais lliures de fum i limitant l'accés als vapejadors. També ha dit que “en els pròxims mesos” donarà llum verda a la normativa que regula els usos terapèutics del cànnabis i desempolsarà la llei contra el consum d'alcohol entre menors i embarassades, paralitzada des del 2001. García ha fet de les mesures de salut pública vinculades a les addiccions el seu cavall de batalla des que va assumir la cartera sanitària, el novembre passat, i aquest divendres ha tornat a portar les dues propostes estrella a la seva primera compareixença al Congrés. Allà ha desgranat les línies mestres de la seva legislatura.

Tot i el soroll mediàtic, ja fa gairebé tres anys que la reforma de la llei antitabac està guardada al calaix i García ha subratllat que la intenció del ministeri que comanda és aconseguir “la primera generació lliure de fum”, incloent-hi els vapejadors. Aquestes “noves formes” de fumar, ha dit, afecten especialment els joves i es converteixen en una porta d'entrada a la nicotina “a través de sabors afruitats i formats visualment atractius”.

Per a Catalunya, que el pla estatal antitabac es desencalli serà important perquè, tot i que només fixa uns mínims, el departament de Salut té poc marge de maniobra en qüestions cabdals com ara fumar a les terrasses dels bars o a dins de vehicles particulars. Per exemple, tot i que un pla de salut pública català podria catalogar com a fumadors passius els ocupants d'un cotxe on algú fuma, ara no pot fer-ho perquè fumar al volant també es pot considerar una distracció i els aspectes de seguretat viària són competència estatal.

Una altra normativa que s'ha d'aprovar més immediatament, segons García, és la que regula l'ús de fàrmacs i substàncies fets a partir de cànnabis. Fa més d'una dècada que la medicina proposa el cànnabis terapèutic i el 2022, seguint les recomanacions internacionals, la cambra baixa va avalar-ne per primera vegada l'ús medicinal com a recurs per pal·liar el dolor i l'efecte d'alguns tractaments, com ara els pacients oncològics, amb esclerosi múltiple o endometriosi.

Encara que recentment un estudi va demostrar que també pot causar efectes perjudicials en la salut d'adolescents, persones amb trastorns de la salut mental, embarassades i conductors, les recomanacions sanitàries prioritzen els beneficis en col·lectius molt concrets. Ara, García ha defensat que l'ordre ministerial que prepara és "important per al futur de la salut pública": "Espanya no pot quedar-se al marge dels avenços internacionals".

Agència de Salut Pública i més places per a psicòlegs 

En la seva primera intervenció al Congrés, Mónica García també ha informat que recuperarà la idea de regular el consum d'alcohol entre menors i embarassades amb un avantprojecte de llei, sobretot pel que fa a la seva "prevenció ambiental", és a dir l'exposició i l'accés a les begudes alcohòliques.

A més, García ha concretat que dimarts que ve el consell de ministres aprovarà la creació de l'Agència Estatal de Salut Pública. Es tracta d'un deute pendent i històricament reivindicat per les associacions i organitzacions científiques i la seva absència s'ha denunciat reiteradament amb l'esclat de la pandèmia del coronavirus. L'objectiu és que el Congrés pugui avalar-la el primer trimestre de l'any, ha dit García. “Els experts en salut pública asseguren amb rotunditat que hi haurà noves pandèmies. Aquest cop no ens pot agafar amb els deures sense fer”, ha advertit. Entre les seves funcions, l'Agència coordinarà les respostes a emergències i guiarà el desenvolupament de polítiques de salut pública. 

La pandèmia també va evidenciar la falta de professionals per fer front a l'allau de trastorns de la salut mental que van proliferar o agreujar-se en aquesta crisi social i sanitària. García ha anunciat que aquest any es duplicarà l'oferta de places per a psicòlegs interns residents, fins a arribar al mig miler aquesta legislatura. En la convocatòria passada se'n van oferir 247 per a tot l'Estat. Sanitat també incrementarà en 375 les places especialitzades en medicina de família i comunitària –enguany n'ha ofert 2.492– i reconeixerà tres especialitats noves: el MIR d'urgències, el de malalties infeccioses i el de genètica. A més, ha dit, es continuarà treballant per crear l'especialitat de psicologia clínica infantojuvenil.

stats