Salut

El Clínic proposa prohibir la marihuana als menors de 25 anys

Un estudi internacional d'Idibaps alerta que el consum de cànnabis pot fer augmentar en joves el risc de psicosi

3 min
Marihuana. REUTERS

BarcelonaFa més d'una dècada que la medicina proposa l'ús de fàrmacs i substàncies fetes a partir de cànnabis –l'anomenat cànnabis terapèutic o medicinal– per a alguns pacients d'epilèpsia, dolor crònic i malaltia inflamatòria intestinal. Ara bé, la marihuana no és beneficiosa per a tothom ni es pot indicar de forma homogènia. Investigadors de l'Hospital Clínic i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) han demostrat que els cannabinoides tetrahidrocannabidiol (THC) i el cannabidiol (CDB), els principis actius d'aquesta planta més utilitzats en medicina, poden causar efectes perjudicials en la salut d'adolescents, persones amb trastorns de la salut mental, embarassades i conductors.

L'estudi, fet en diferents centres de recerca del món i publicat al British Medical Journal, constata que l'ús d'aquestes substàncies com a teràpia pot augmentar el risc de psicosi en joves, adolescents i persones amb antecedents de patologia mental fins i tot en un únic consum; durant la gestació pot influir a la baixa en el pes dels nadons i provoca un risc més alt de patir accidents de trànsit. "Totes aquestes persones no haurien de consumir cànnabis de cap manera o s’hauria d’intentar no consumir-lo tret dels casos concrets en què s’hagi demostrat un benefici clínic", explica el cap del servei de psiquiatria del Clínic i del grup dedicat als trastorns bipolars i depressius de l'Idibaps, Eduard Vieta.

En aquest sentit, Vieta ha suggerit que no n'hi ha prou amb les campanyes per advertir dels riscos del consum i que les autoritats haurien de prohibir-lo als menors de 25 anys, als quals també caldria vetar-los l'entrada als clubs cannàbics, perquè és al voltant dels 25 i els 30 anys quan el cervell acaba de desenvolupar-se i madurar.

Els investigadors han revisat sistemàticament la literatura científica entorn de la marihuana medicinal, incloent-hi un centenar d'estudis observacionals i assajos clínics. Les conclusions assenyalen que el cànnabis pot millorar l'evolució clínica d'algunes patologies, com l’epilèpsia infantil resistent als tractaments convencionals, el dolor crònic, l'epasticitat (músculs tensos i rígids) i la malaltia inflamatòria intestinal, malgrat que tingui efectes secundaris en el sistema nerviós central. "Hi ha evidència moderada de la millora d'afeccions com l'esclerosi múltiple, però també d'altres efectes secundaris com els gastrointestinals", afirma Joaquim Raduà, cap del grup Imatge dels trastorns relacionats amb l’estat d’ànim i l'ansietat (IMARD) de l’Idibaps i investigador del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (Cibersam).

L'ús del cànnabis medicinal és controvertit perquè hi ha prop de 24 milions de persones al món amb un trastorn associat al seu consum. Tot i que hi ha més de 100 cannabinoides, el THC –el component psicoactiu de la planta de cànnabis més important– i el CBD —el cànnabis o cànem—, són els que tenen més rellevància clínica. A Espanya, un 3,7% de la població consumeix cànnabis diàriament o gairebé diàriament, de manera que aquestes persones tenen un patró de consum d'elevat risc per a la salut, segons les dades facilitades avui per l'Hospital Clínic. Un 15 % de la població espanyola d'entre 15 i 64 anys i un 11% dels adolescents (14-18 anys) pensa que consumir cànnabis no té conseqüències sobre la salut, segons les enquestes sobre ús de drogues en ensenyaments secundaris de l'any 2022 del ministeri de Sanitat.

stats