Salut

La grip s'imposa a Catalunya

Sanitat aconsella recuperar la mascareta si es tenen símptomes

4 min
Una infermera del CAP Martorell, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa grip torna a ser la protagonista de l'hivern. La seva aparició no només s'ha avançat una mica respecte a altres anys, sinó que els casos han anat escalant des de finals de novembre fins a convertir-se en el patogen que més es propaga arreu del país. Les trobades per Nadal han estat el cop de gràcia per desfermar-ne l'expansió, que ja s'havia accelerat amb la progressiva baixada de temperatures. La sensació que molts familiars, amics o companys de feina han emmalaltit la confirmen les dades: el ritme d'aquest primer pic de nous diagnòstics de la grip s'ha accelerat respecte al mateix període d'altres anys. També el coronavirus i els rinovirus, els causants dels refredats comuns, van guanyant terreny i això ja s'ha traduït en un increment de la pressió en l'activitat en centres d'atenció primària (CAP) i hospitals. Des del departament de Salut asseguren, però, que res fa pensar que el sistema sanitari no pugui suportar-ne l'impacte.

En l'última setmana amb dades actualitzades, la del 18 al 24 de desembre, la taxa d'infeccions respiratòries s'ha enfilat fins als 909 contagis per cada 100.000 habitants. El virus més freqüent és la grip, i l'atenció primària ja ha confirmat més de 10.000 positius, gairebé el triple que fa quinze dies. Els registres de covid també sumen ja 6.000 malalts més respecte a la setmana anterior. Tot plegat ha fet que l'activitat assistencial s'hagi disparat per sobre del 19% i que només als centres d'urgències (CUAP) s'estiguin fent unes 6.000 visites cada dia. "Si mirem les corbes d'infeccions respiratòries agudes, veurem que estem a nivells similars als de l'any passat, però crida l'atenció que l'evolució diària ha fet una pujada molt per sobre de l'esperat en els últims set dies", explica el metge de família al CAP Sanllehy de Barcelona Jordi Mestres.

El veritable abast dels virus no es podrà comprovar fins després de Reis, ja que els festius de Nadal provoquen retards i una infranotificació de casos als sistemes de vigilància. De moment, Salut classifica l'actual nivell de transmissió en un rang moderat, però Mestres avisa que ja frega el llindar d'alta transmissió, especialment per l'impacte del virus de la grip en edats pediàtriques. De fet, més d'un terç dels contagis afecten infants menors de 4 anys. Pel que fa al virus respiratori sincicial (VRS), causant de la bronquiolitis infantil, els casos continuen en descens (18,8% del total) gràcies a la campanya d'immunització de nounats.

Increment als hospitals

Les visites a urgències dels hospitals per símptomes compatibles amb infeccions respiratòries també augmenten. De nou, la majoria de casos són pel covid. "Vivim a urgències d'adults un increment força important, més elevat si el comparem amb les mateixes dates d'un any clàssic precovid", radiografia la presidenta de la Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències (SoCMUE) i cap del servei d'urgències de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, Mireia Puig. Des del 23 de setembre fins dijous passat, l'activitat a les urgències hospitalàries ha crescut al voltant d'un 20%, segons ha indicat Puig en declaracions a Efe.

Ara bé, l'impacte dels ingressos per infecció respiratòria encara és desigual entre els centres. Mentre que el Sant Pau ja parla de "tensió" per l'entrada de pacients, a l'Hospital de la Vall d'Hebron admeten un augment de les hospitalitzacions per grip, però matisen que l'increment és l'"habitual" en èpoques de fred. En canvi, els ingressos setmanals per covid s'estabilitzen entorn de la quarantena i hi ha una desena de malalts a les unitats de cures intensives (UCI).

Els experts anticipen que l'augment d'infeccions no s'aturarà en les pròximes setmanes. "En principi, no hi ha motius perquè baixin, ja que segueix el fred, continuen les trobades de persones que poden fer circular el virus i hi ha una menor vacunació", ha anticipat Puig. I hi coincideix Mestres: "L'increment de grip encara no ha tocat sostre". Davant d'això, Salut ha explicat que ja s'han activat plans de contingència "per garantir la qualitat de l’atenció" i, en cas que sigui necessari, l'aturada de l'activitat quirúrgica programada per als festius permetrà disposar d’espai d'hospitalització. Això no obstant, la conselleria deixa clar que encara no ha calgut prendre mesures extraordinàries.

Reforç de vacunes

Tot i que de moment sembla que l'epidèmia d'hivern està controlada, el ministeri de Sanitat recomana recuperar la mascareta en cas de tenir símptomes compatibles amb malalties respiratòries i ha recordat que, per minimitzar el risc de contagi, cal tapar-se nas i boca en esternudar o tossir i rentar-se les mans sovint. La Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (SEMES) subscriu aquestes recomanacions, i hi afegeix que l'ús de mascaretes s'ha d'extremar en el cas de les persones malaltes i els seus cuidadors. També aconsellen evitar en la mesura del possible els petons o els contactes molt propers i ventilar al màxim els espais tancats ara que s'acosta Cap d'Any.

La SEMES insisteix a la població en quedar-se a casa mentre tinguin símptomes i recomanen la vacunació als grups de risc: és a dir, els malalts crònics; les persones amb obesitat; els majors de 65 anys i els infants més grans de sis mesos amb malalties; les embarassades, i els professionals sanitaris. A Catalunya, la cobertura vacunal davant de la grip és del 65% en els més grans de 80 anys i del 52% entre els de 70 a 79 anys. En canvi, la vacunació contra el covid s'estanca en el 58% per a més grans de 80 anys i en el 45% per a les persones d'entre 70 i 79 anys. 

stats