Salut
Societat Salut 16/12/2023

Les visites de nadons a urgències per bronquiolitis cauen en picat

La campanya de vacunació contra el VRS ha reduït en un 77% les atencions a nounats per aquesta malaltia

ARA
2 min
Una infermera del CAP Maragall vacunant un nadó contra la bronquiolitis

BarcelonaLa campanya d'immunització de nounats contra el virus respiratori sincicial (VRS) ja es nota. Segons dades fetes públiques aquest dissabte pel departament de Salut, la vacunació ha reduït en un 77% les visites a urgències per bronquiolitis entre els nadons de menys de sis mesos. En concret, entre el mes d'octubre i la segona setmana de desembre –les primeres 10 setmanes de la temporada epidemiològica–, els hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) han atès a urgències 258 casos de bronquiolitis per VRS en infants de menys de 6 mesos, mentre que durant aquestes mateixes setmanes de l'any passat la xifra s'enfilava fins a 1.118 casos. Les hospitalitzacions també han baixat un 84,5% –dels 502 de 2022 a només 78 ara–, un descens semblant al dels ingressos a l'UCI, que han passat de 191 a 24, un 87,4% menys.

La bronquiolitis és una infecció respiratòria freqüent en infants de menys de dos anys, sobretot durant els mesos freds de l'any, i és una de les seves principals causes d'hospitalització. Ara Salut posa dades a aquest descens dels casos. La setmana passada, l'ARA ja explicava que més d'un 80% de nadons ja havien rebut la vacunació i que això havia suavitzat l'impacte d'aquesta malaltia en el sistema sanitari. Ara Salut actualitza les dades i apunta que en els dos mesos i mig des que va començar la campanya de vacunació ja són un 83,4% els nadons immunitzats. Tot i que no evita la infecció, la immunització sí que redueix la possibilitat de patir complicacions en cas de desenvolupar una infecció respiratòria.

Per a la campanya de vacunació actual, que va començar a l'octubre, Salut ha distribuït 65.000 dosis als centres d'atenció primària amb pediatria i als hospitals de Catalunya. Tot el lot ha tingut un cost de 14,1 milions d'euros. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha defensat que la inversió "ha valgut molt la pena" perquè a banda de destensionar el sistema públic, ha permès "estalviar patiment" a nadons i famílies. De fet, segons dades del departament, l'any passat les 7.523 bronquiolitis diagnosticades entre menors d'un any van suposar 1.058 hospitalitzacions amb un cost aproximat superior als 18 milions.

En aquest senti, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, diu que en aquest mateix període d'octubre a desembre de l'any passat, els equips pediàtrics estaven dedicats "monogràficament" a la bronquilitis i el VRS, mentre que ara es poden dedicar de manera global a altres patologies.

El paper del niversimab

La particularitat d'aquest tractament –que, en el cas dels nascuts a partir de l'octubre, Salut ofereix a les famílies la vacuna en les primeres 24 o 48 hores després del naixement– és que no es tracta ben bé d'una vacuna, perquè no s'inocula cap virus, sinó que s'administren uns anticossos monoclonals –el niversimab– que dificulten que el VRS entri a les cèl·lules i milloren exponencialment la prevenció de les complicacions associades al virus causant de la bronquiolitis.

En l'àmbit mundial, s'estima que el VRS causa prop de 34 milions d'episodis d'infeccions respiratòries agudes baixes en infants de menys de cinc anys, la qual cosa representa al voltant de 3,4 milions d'hospitalitzacions per any.

stats