Coronavirus
Societat Salut 20/09/2022

La mascareta al transport públic té els dies comptats

Sanitat estudia amb les comunitats si rebaixa l'obligació de portar-ne a només recomanació

3 min
Persones fent cua al metro de Barcelona per adquirir els abonaments bonificats

BarcelonaÉs cada vegada més difícil veure-la posada al metro o l'autobús, però serà els pròxims dies quan, oficialment, la mascareta deixarà de ser obligatòria al transport públic. El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes es reuniran aquesta setmana per posar data a la fi d'aquesta mesura, de la qual molts països ja han prescindit. En principi, el decret que fixa l'ús obligatori de la mascareta en aquests espais podria modificar-se i reduir-se a una recomanació, dirigida sobretot a aquelles persones més vulnerables com la gent gran i amb malalties greus, i sempre que la situació epidemiològica no obligui a recuperar-la. Les autoritats sanitàries primer plantejaran el canvi aquest dimecres al Consell Interterritorial de Salut i dijous a la Comissió de Salut Pública, segons avança La Vanguardia. Quedarien fora del canvi els centres sanitaris –com els hospitals– i les residències, on es preveu que la mesura es mantingui sine die.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha demanat aquest dimarts al govern espanyol que l'ús de la mascareta al transport públic sigui una recomanació i no una obligació. "Té poc sentit una prohibició que no es pot complir", ha defensat després de la reunió del consell executiu. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja havia defensat reconvertir l'obligació en una "recomanació" amb aquest mateix argument: va dir que "tenir un decret que obliga a fer una cosa que no es fa durant mesos no és bo" de cara al previsible augment de contagis de la tardor, quan aquesta eina podria tornar a ser imprescindible. També la presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Laia Bonet, ha demanat als responsables polítics claredat amb el futur de la mascareta: "A nosaltres ens preocupa l'incompliment de la mesura i, a hores d'ara, és obligatori portar la mascareta dins el transport públic".

A Europa, la majoria de països han eliminat l'obligatorietat de la mascareta als metros i autobusos. A part d'Espanya, només Itàlia, Alemanya i Grècia la mantenen. I, de fet, fa setmanes que diverses autoritats sanitàries han advocat per prescindir-ne a tot l'Estat, però de moment la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha negat que aquesta proposta s'hagi traslladat a la ponència d’alertes o que estigui a l’ordre del dia del Consell Interterritorial de Sanitat o de la Comissió de Salut Pública. Amb tot, el mateix director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, admetia que amb una incidència com l'actual –a Espanya es registren uns 130 casos de covid per cada 100.000 habitants– "no sembla gaire lògic fer servir les mascaretes des del punt de vista tècnic", sobretot tenint en compte que la població ja ha recuperat la normalitat i des de fa mesos s'exposa contínuament a entorns amb aglomeracions sense portar-la. "En altres països ho han fet i no ha passat res", va assenyalar.

L'epidemiòleg de l'Hospital Clínic Antoni Trilla coincideix amb Simón. "La mascareta ha demostrat ser una eina efectiva per minimitzar el risc de contagi en espais tancats i on es produeixen aglomeracions, com pot passar al metro en hora punta. Ara bé, ara la seva efectivitat és més baixa del que es podria esperar i es donen les condicions perquè deixi de ser obligatòria: ja no es compleix el principal principi de salut pública, que és que si la gent no segueix la mesura o ja no es pot reforçar el seu ús no té gaire sentit mantenir-la", afirma. L'expert ha subratllat que la situació epidemiològica és positiva: el virus circula poc i hi ha una afectació molt baixa en el sistema sanitari. A més, diu que és "incoherent" que la resta d'entorns on es produeixen aglomeracions, com ara concerts, festes, o fins i tot les escoles, ja hagin prescindit de la mascareta i al transport públic es mantingui.

Trilla suggereix als grups de risc (gent gran o malalts greus) que la portin en aquests entorns per minimitzar el perill i avisa que és una mesura "recuperable" en cas que al novembre o al desembre hi hagi un augment de casos de covid o, fins i tot, de la grip. On sí que es preveu que la mascareta continuï sent obligatòria, almenys fins passada la primavera, és als centres sanitaris, ja que es redueix el risc de transmetre qualsevol virus respiratori entre les plantilles i els usuaris.

stats