Salut

Milers de dosis caducades i pèrdues milionàries: la píndola anticovid de Pfizer mor d’èxit

Només 5.600 malalts han rebut l’antiviral en dos anys, el 10% dels tractaments que Catalunya té assignats

4 min
Una caixa de Paxlovid de Pfizer autoritzat en alguns paissos pel seu ús en el tractament antiviral de Pfizer contra la Covid-19,

BarcelonaPoc després de codissenyar una de les vacunes amb més èxit del segle, la multinacional Pfizer presentava al món la píndola que havia de protegir la gent gran i amb malalties greus de ser hospitalitzats i morir si es contagiaven de covid: el Paxlovid. Aquest antiviral frena la progressió de la infecció i evita la mort en el 90% dels casos si s’administra de forma precoç. A la pràctica, però, el Paxlovid ha mort d’èxit: és un medicament difícil de receptar i l’estoc que es van afanyar a acumular els països europeus, com Espanya, està caducant. El 2022 l’Estat va comprar 344.000 dosis, de les quals Catalunya en va rebre 56.091. Segons ha pogut saber l’ARA, només 5.600 pacients catalans han rebut l’antiviral des d’aleshores i, per tant, només s’ha prescrit i dispensat el 10% de les unitats disponibles. 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va recomanar l’ús del Paxlovid amb l'argument que era “la millor eina terapèutica contra el virus per a pacients amb un alt risc de complicacions”. A més, té l’avantatge que es pren còmodament a casa quan es tenen símptomes, sense necessitat d’ingressar en un hospital. Tant el metge d’atenció primària com el d'urgències hospitalàries el poden receptar per cinc dies. En total, el tractament consta de 30 píndoles que es prenen cada 12 hores i, per tant, la persona pren sis pastilles al dia. Davant dels encoratjadors resultats del Paxlovid, i abans que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) donés el vistiplau, la Unió Europea i el Regne Unit van adquirir milers de dosis per preparar-se per a una incipient variant òmicron que amenaçava amb fer trontollar la calma epidemiològica.

Ara bé, segons una anàlisi de la consultora britànica Airfinity, cap país de la UE ha fet servir el gruix de les dosis de Paxlovid adquirides, i Espanya seria el que menys n’ha utilitzat: només ha donat sortida a 130.000 dosis. Les 214.000 restants han caducat als armariets de les farmàcies i, segons la mateixa anàlisi, en termes econòmics això suposa una pèrdua de 160 milions d’euros. El mateix estudi constata que el Regne Unit seria el país europeu amb més píndoles en mal estat, amb més d’un milió de dosis caducades, i unes pèrdues que s’enfilen fins als 638 milions d’euros. Al conjunt de la UE i el Regne Unit, la dada de dosis caducades que aporta l’anàlisi d’Airfinity s’enfila fins als 1,5 milions, però les previsions d’aquesta companyia són que la xifra es dupliqui (3,1 milions) el mes que ve.

En el cas d’Espanya, l’executiu va destinar un crèdit extraordinari de 253 milions d’euros per comprar 344.000 tractaments el febrer del 2022. El ministeri de Sanitat, després de fer una compra centralitzada, va distribuir les dosis a les comunitats autònomes seguint criteris poblacionals; és a dir, els territoris amb més gent amb factors de risc en rebien més. Catalunya va rebre 56.091 tractaments, el 16% del total, al llarg del 2022: 8.191 van arribar en una primera entrega al març, 14.476 al juny, 16.384 al setembre i 17.040 a l’octubre. Amb tot, fins al juliol del 2022, només 558 catalans van rebre l’antiviral. Gairebé dos anys després, la xifra ascendeix fins als 5.600. Les 50.000 dosis restants no s’han fet servir mai i caducaran a finals de gener.

Els motius

Si el Paxlovid és un medicament bo i eficaç i hi ha prou estoc, ¿per què no s’ha fet servir? El departament de Salut assenyala dos motius per justificar que no s’hagi donat sortida al 90% de les dosis. D’una banda, remarca que és un fàrmac “complex” a l’hora de receptar perquè “presenta múltiples contraindicacions clíniques i interaccions amb altres medicaments”. Això obliga a fer una revisió molt individualitzada dels historials clínics i dels plans de medicació dels candidats abans de receptar-lo. D’altra banda, Salut apunta al poc marge que tenen els pacients i els especialistes per iniciar el tractament. “La fitxa tècnica estableix que el tractament s’ha d’iniciar en els primers cinc dies des de l’inici de la simptomatologia, i sovint, quan el pacient consulta per empitjorament clínic, aquest temps ja s’ha superat”, planteja la conselleria. 

Tal com va explicar l’ARA l’any 2022, aquesta teràpia pot causar complicacions majors que les que intenta resoldre entre alguns dels beneficiaris potencials. Els candidats a rebre Paxlovid tenen el sistema immunitari afeblit. Aquest grup inclou els malalts de càncer, els trasplantats, els que fan hemodiàlisi, les persones amb VIH, amb fibrosi quística o les que tenen síndrome de Down i més de 40 anys. També s’indica a majors de 80 anys que no s’hagin vacunat mai contra el covid i a persones de 65 anys o més que tampoc s’hagin vacunat i tinguin malalties renals, hepàtiques, neurològiques, pulmonars, cardiovasculars, diabetis o obesitat. 

Sovint, aquest perfil de pacient ja pren molts medicaments per l’edat o per les patologies i antecedents clínics que té i aquests tractaments de base s’han de suspendre perquè aquesta píndola no dispari les concentracions farmacològiques en sang. Mentre que alguns medicaments no són vitals i es poden interrompre –com els antiinflamatoris o la simvastatina, per al colesterol–, d'altres com els antidepressius, els anticoagulants i els immunosupressors requereixen una valoració mèdica molt acurada abans de desaparèixer temporalment.

El Paxlovid és un antiviral basat en dos tipus de fàrmacs: el nirmatrelvir, que bloqueja un enzim clau perquè el virus es repliqui i infecti les cèl·lules, i el ritonavir, que abans s’utilitzava per tractar el VIH i que ara serveix com a potenciador de l’efecte anticovid. És en aquest segon medicament on està el problema d’incompatibilitat: el mecanisme que fa servir per metabolitzar-se és un receptor al fetge que també utilitzen diversos anticoagulants, benzodiazepines (Diazepam), inhibidors del colesterol (Simvastatina) o immunosupressors per a trasplantats d’òrgans (com la ciclosporina). 

No obstant això, està previst que, a partir del mes de febrer, el Paxlovid formi part dels medicaments finançats per la Seguretat Social, segons expliquen fonts sanitàries a l’ARA. “Per tant, el tractament continuarà estant disponible”, diuen des de Salut. 

stats