Mossos i policies locals faran inspeccions aleatòries pel certificat covid

El Govern descarta per ara cap nova restricció per fer front a la pandèmia

3 min
Validació del QR del certificat en un gimnàs divendres al matí.

BarcelonaL'augment progressiu dels contagis per coronavirus a Catalunya ha posat en alerta el Govern, que redoblarà els esforços per garantir que la situació no es descontroli. Un dels flancs on l'executiu preveu actuar és en l'ús del certificat covid, que des de divendres és obligatori en la restauració, els gimnasos i les residències de gent gran, a banda de l'oci nocturn. Malgrat que el primer cap de setmana amb la mesura vigent ha transcorregut "sense incidències remarcables", segons la portaveu Patrícia Plaja, Mossos d'Esquadra i policies locals reforçaran les "inspeccions aleatòries" per garantir que es faci un "bon ús del certificat". Tal com explicava l'ARA aquest mateix dimarts, el Govern ha evitat per ara la mà dura en aquest sentit i, després de dos mesos d'obligatorietat del certificat a les discoteques, no consten sancions per incompliments. Un fet que ha confirmat Plaja en la roda de premsa posterior al consell executiu.

Les pròximes inspeccions, que arrencaran en les hores vinents després d'uns primers dies d'informació i divulgació, també es podran fer a requeriment de la propietat dels espais o dels clients, segons ha detallat Plaja, si bé no ha concretat quants efectius policials s'hi destinaran. Sí que ha confirmat, però, que l'executiu ha demanat allargar l'ús del certificat covid durant quinze dies més –motiu pel qual es tornarà a portar la proposta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)– i que ara per ara no es preveu cap altra nova restricció per fer front a la pandèmia. "No puc avançar següents passos, ara com ara no hi ha previstes noves restriccions, però sí que hi ha la recomanació des de Salut de mantenir aquelles mesures ja interioritzades, com l'ús de mascaretes o la ventilació".

El Govern no demanarà que s'eviti celebrar dinars o sopars durant les festes nadalenques, però sí que ha reclamat "minimitzar riscos". La portaveu, de fet, ha advertit que la tendència "a l'alça" dels contagis i els ingressos hospitalaris –només aquest dilluns l'atenció primària ja va atendre 3.370 pacients covid– continuarà a curt termini i ha afirmat que si Catalunya no es troba ara mateix "immersa en un forat negre" i pot continuar amb una certa rutina diària "menys condicionada" que a l'inici de la pandèmia és gràcies a la vacunació. Plaja ha volgut defensar en aquest sentit que vacunar-se és un "exercici de responsabilitat i de solidaritat col·lectiva" i ha titllat d'"incomprensible" que hi hagi qui "dediqui esforços a sembrar confusió" sobre les vacunes, que es començaran a administrar a la franja d'entre 5 i 11 anys.

L'Estat tampoc preveu canvis

En la mateixa línia s'ha pronunciat el govern espanyol, que està convençut que la vacunació, sumada a l'ús de la mascareta i altres mesures de prevenció, com ara ventilar, permetrà sostenir la incidència del covid i tenir un Nadal sense més restriccions ni afegir canvis. "Amb aquesta fórmula no hauríem d'anar cap a d'altres que puguin coartar sectors econòmics", ha assegurat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en la roda de premsa posterior al consell de ministres recollida per Efe. Tot i això, l'Estat també confia que la població mantingui "la prudència" i "l'absoluta precaució". De fet, Rodríguez ha encoratjat a "treballar" per unes festes en què no calgui haver de posar noves mesures, gràcies a la vacunació i de "la mà de la ciència".

També ha volgut donar el mateix missatge la ministra de Turisme, Reyes Maroto, quan se li ha preguntat per l'impacte de la variant òmicron: Maroto ha destacat que les dades avalen que Espanya és un "destí turístic segur". La ministra ha apuntat que els viatgers internacionals van a l'alça, cosa que "dona un senyal positiu" a la resta de turistes. Tanmateix, Maroto ha admès que "cal ser prudents", motiu pel qual, mentre la ciència determina l'impacte de l'òmicron en l'efectivitat de les vacunes, s'ha optat per restringir els vols amb països del sud de l'Àfrica, entre altres mesures de control que s'han aplicat.

stats