Pandèmia

Catalunya evita la mà dura en l’aplicació del certificat covid

Tot i que ja fa dos mesos que és obligatori a les discoteques, fins ara no consten sancions

3 min
Una treballadora penjant el cartell que recorda que és obligatori presentar el certificat covid per accedir al local.

BarcelonaQuè passa si algú consumeix dins un bar però no té el certificat covid? ¿O si ha utilitzat el certificat d’una altra persona? Des de divendres les dues accions són sancionables, però no s’ha fet públic que en els primers dies s’hagin posat multes per incomplir l’aplicació del certificat covid a la restauració. Fins ara Catalunya ha evitat la mà dura en aquesta mesura perquè, tot i que ja fa dos mesos que és obligatori presentar el certificat per entrar a les discoteques, no consten sancions a l’oci nocturn. De fet, les patronals dels sectors afectats confien que el Govern no sigui estricte en el control del certificat covid perquè apunten que la normativa és ambigua i que han acordat que sigui flexible per facilitar-ne aplicació.

La posició de Catalunya contrasta amb les imatges que s’han vist aquest cap de setmana al País Valencià, on en els primers dies de l’obligació de presentar el certificat covid la Policia Nacional va desplegar un operatiu amb agents antidisturbis en 18 discoteques. Segons el balanç del dispositiu, es van posar 49 denúncies per incomplir l’aplicació del certificat covid, tot i que la gran majoria –264– van ser per no portar mascareta. Aquest control policial que es va muntar ha fet enfadar els empresaris de l’oci nocturn valencià, que han comparat l’operatiu amb “batudes del franquisme”. Al País Basc, el govern ha anunciat que sancionarà els locals de restauració i les discoteques que no demanin el certificat.

En canvi, a Catalunya no s’ha exhibit tanta contundència. Quan el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va comparèixer per dir que finalment el certificat covid entraria en vigor als bars, restaurants, gimnasos i residències divendres passat –després del fiasco previ pel col·lapse de La Meva Salut–, va apel·lar a la població: “És un element de responsabilitat, no de ser més o menys sancionadors”, va considerar. Argimon va emparar-se en la responsabilitat “social” perquè va argumentar que no li agradava “el concepte de vigilar” ni volia que els treballadors fessin “de policia”. Tanmateix, va recordar que hi ha un règim per multar i que en moments anteriors “hi ha hagut sancions”.

Consultats per l’ARA, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona asseguren que no tenen xifres de quantes denúncies s’han posat –si s’han arribat a tramitar– a les discoteques per incomplir l’aplicació del certificat covid: des de principis d’octubre, quan van reobrir, els locals estan obligats a exigir-lo. Diuen que els agents –en el cas dels Mossos correspon a la unitat de policia administrativa– poden aixecar una acta si detecten una infracció, tot i que de moment no s’ha anunciat un dispositiu específic per controlar com es demana el certificat a l’oci nocturn ni als altres establiments on és obligatori des de divendres.

Buits legals si s’ha de multar

La normativa tampoc és clara. El secretari general de la patronal Fecasarm, Joaquim Boadas, avisa que la resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) demana “comprovar” el certificat covid sense esmentar l’eina Verificacovid.gencat.cat, que és la web que ha muntat el Govern per escanejar el codi QR de cada certificat i veure'n l'autenticitat. Argimon també va dir que si no es tenia connexió a internet es podia optar per “una inspecció ocular”. El DOGC tampoc menciona que sigui necessari comparar el certificat covid amb un document d’identitat. Per això Boadas es queixa que la resolució “indueix a la confusió”. De fet, planteja: “¿Com es pot sancionar si no ho posa al DOGC?”

El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, assegura que han pactat amb el Govern que no calgui un encarregat per comprovar el certificat a l’entrada dels seus locals, malgrat que la normativa ho exigeix. Tot plegat fa que els diversos sectors hagin advertit els establiments que si reben una inspecció de la policia i els denuncien, estudiïn presentar un recurs perquè –segons la sanció– la multa podria deixar de tenir recorregut.

748 ingressats als hospitals

Pel que fa a l’evolució de la pandèmia a Catalunya, l’última actualització del departament de Salut informa que actualment ja hi ha 748 pacients ingressats per covid als hospitals (28 més que el dia anterior), 181 dels quals són a les UCI (quatre més). En 24 hores s’han sumat més de 2.000 nous contagis i un mort. El risc de rebrot, que mesura el potencial de creixement del virus, continua pujant i la taxa de contagi (Rt) –la velocitat de transmissió del covid– és d’1,29: per tant, cada contagiat infecta més d’una persona.

Mentrestant, el 75,3% de la població catalana ja té la pauta completa de vacunació.

stats