Contraban de certificats covid falsificats per 150 euros

L’obligació d'ensenyar el passaport per entrar a les discoteques obre les portes a la picaresca

3 min
Certificat covid per entrar a les discoteques

BarcelonaUn membre d’un grup de Telegram amb més de 2.400 persones, en què s’han fet convocatòries de botellons les últimes setmanes, envia el següent missatge: “Fem certificats covid amb dues vacunes. Escriu-me per a més informació”. Un altre usuari li respon que és més fàcil vacunar-se, però ell li qüestiona si sap què posen a les dosis i assegura que porten “molta merda”. En una conversa amb un altre, s'atreveix a dir que les vacunes són gratis perquè maten. “Renta’t els ulls, amic”, afegeix. El discurs negacionista del falsificador de passaports covid aparentment no acaba de captar l’atenció dels membres del grup, però si li enviem un missatge privat, ens explica que pot fer-te un certificat per 550 euros.

El contraban de passaports covid ha agafat notorietat des que aquest document és obligatori per entrar a les discoteques catalanes –fins ara, a Catalunya, només es necessitava per a viatges internacionals–. Fa una setmana, abans que reobrís l’oci nocturn, els Mossos d’Esquadra van alertar que s’havien detectat grups a Telegram “que ofereixen el certificat de la vacuna del covid o d’una PCR negativa de forma il·legal”. La policia redirigeix a un avís de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI), que ensenya un altre grup de la mateixa aplicació que assegura que també pot falsificar els documents. Allà es demana contactar amb un usuari de Telegram. Quan hi parlem, agraeix que vulguis “ser part de l’equip de resistència” i “dir no a la vacuna verinosa”. Pel que fa al passaport, respon que val 150 euros.

Tot i les diferències de preu, les dues ofertes de certificat covid coincideixen en una cosa: el pagament només es pot fer amb criptomoneda. Els usuaris donen instruccions detallades per si es desconeix com funciona i manifesten que, un cop s’hagi abonat l’import, es rebrà el passaport en un màxim de 48 hores. Abans es demanen algunes dades personals, com ara el nom i els cognoms, la data de naixement, el número de DNI o Seguretat Social i un correu electrònic. Però quan es pregunta quines garanties donen que el passaport arribarà i que servirà per entrar a les discoteques, els dos usuaris utilitzen la mateixa estratègia: envien un exemple d’un certificat. Un és aragonès i l’altre francès.

Quan comprovem els dos codis QR amb l’eina Verificacovid.gencat.cat, que és la web que fan servir els locals d’oci nocturn catalans per comprovar l’autenticitat dels passaports, els dos documents obtenen validacions verdes: per tant, teòricament són correctes. Però el nom que apareix no és el que posa al DNI de l’usuari que l'ha demanat, cosa que els dos falsificadors de Telegram asseguren que només passarà quan els pagues els 150 o els 550 euros. La clau d’això és si les discoteques demanaran el DNI a tots els clients, perquè si no ho fan, s'hi pot accedir amb el certificat covid d’algú altre.

De moment “residual”

En la primera nit de reobertura dels locals els porters demanaven el passaport i el document d’identitat, però això va provocar cues. La patronal Fecasarm ha admès que en l’estrena hi va haver “alguns problemes tècnics” per la verificació dels codis QR perquè “hi havia moltes persones que no tenien el certificat i a d’altres la web no els el llegia”. Es desconeix si els que van obtenir validacions vermelles van ser perquè havien intentat entrar amb un certificat covid falsificat. Consultats per l’ARA, els Mossos expliquen que abans del retorn de les discoteques havien detectat pocs casos de passaports fraudulents, motiu pel qual de moment ho qualifiquen de fenomen “residual”.

Malgrat això, des de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta alerten del perill que implica haver facilitat dades personals als usuaris de Telegram que ofereixen certificats covid o fer-los cap pagament. L’OSI assegura que les persones que ho hagin provat “s’han convertit en víctimes d’un frau”, a part que tampoc “hi ha garanties” que s’arribi a rebre el document. De fet, els Mossos també avisaven aquesta setmana de la dificultat per aclarir la traçabilitat de les operacions amb bitcoins, que és l’únic sistema de pagament que accepten els falsificadors de passaports.

Poc impacte en les vacunacions

La Fecasarm ha exposat que els joves tenen interès per vacunar-se per obtenir el certificat covid i pregunten si poden accedir als locals el mateix dia que han rebut la dosi –cosa que no serveix perquè s’han d’esperar dues setmanes–. Però fins ara no s’ha notat un impacte en les vacunacions de les franges de menys de 30 anys. Segons les dades de Salut, a finals de setembre el 73% dels joves d'entre 16 i 19 anys tenien la pauta completa, i en la franja dels 20 als 29 anys no arribaven al 63%. Ara, 15 dies més tard, més del 75% dels que tenen entre 16 i 19 anys ja porten la pauta completa, i entre els 20 i 29 anys són menys del 65%. Per tant, tot i que els percentatges han crescut dos punts, la reobertura de les discoteques no ha sigut, de moment, un reclam perquè els més joves es vacunin.

stats