Coronavirus

El passaport covid, el primer intent per tornar a frenar el virus

El Govern debat aquesta setmana si sol·licita al TSJC ampliar el certificat a la restauració

3 min
La Sala Apolo demanant el certificat Covid per accedir al seu recinte

BarcelonaEn només una setmana, a Catalunya s’han diagnosticat un 57% més de positius de covid i han ingressat un terç més de malalts als hospitals. La corba d’una sisena onada comença a prendre forma, però si finalment es dispara s’espera que els efectes siguin molt més baixos que els anteriors gràcies a la vacunació, que ha arribat al 74,8% de la població. “Estem en un grau de preocupació mitjà: l’escenari posterior a l’estiu amb petits brots ha canviat i creixem de manera generalitzada, però moderada”, explica la física del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc), Clara Prats. Amb tot, els experts consultats avisen que no es pot fiar tot a la vacuna –que no evita el contagi– i que cal extremar les precaucions per evitar que l’escalada es descontroli. “Hem d’estar preparats psicològicament per fer passos enrere, però ara encara som a temps de fer coses menys lesives que recórrer al tancament de sectors o als confinaments. La primera és ampliar l’ús del certificat covid”, afirma el metge i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip.

La Generalitat estudiarà aquesta setmana si trasllada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) canvis en l’ús del passaport covid –el QR que acredita la pauta completa de vacunació o una prova negativa– per accedir a activitats no essencials que tenen lloc en espais tancats i que es consideren de risc per al contagi. Diversos portaveus del departament de Salut s’han mostrat partidaris d’aplicar-lo per frenar la transmissió en bars i restaurants –potser també en teatres i cinemes–, com ja es fa amb l’oci nocturn. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va plantejar que la mesura es podria aplicar pel pont de la Puríssima, que enguany serà llarg perquè s’encavalca amb el cap de setmana, però el calendari encara no està tancat. Seria el primer pas enrere en els últims dos mesos, després que l'onada de l'estiu va fer tornar a endurir les restriccions a tot el país.  

L’ARA ha pogut confirmar que el comitè científic assessor del covid del Govern ha avalat la proposta, però ara s’ha de discutir al si de l’executiu, que es reuneix aquest dimarts. Ara bé, ¿hi ha cap garantia que el passaport covid pugui frenar l’escalada de contagis? Els experts subratllen que aquesta eina s’ha d’entendre com una capa de protecció més davant el virus, juntament amb la mascareta, sobretot en espais tancats, però no com una vàlvula d’escapament per a grans aglomeracions en espais tancats. Però també és cert que aplicar-lo no sembla una restricció, o com a mínim és més subtil, perquè afecta només els no vacunats, que són pocs en comparació amb els immunitzats. 

L'exemple de Dinamarca

La previsió per a Catalunya les setmanes vinents és de creixement: la taxa de contagi (Rt), que indica si la pandèmia està en expansió quan supera el valor d’1, se situava divendres passat en l’1,4. “Cal tenir molt clar que, tot i que el passaport és necessari, no serà la solució definitiva. Res ens diu que en unes setmanes no calguin més mesures”, explica Macip. Prats apunta que si la incidència és baixa, es poden adoptar mesures “més suaus”, però com més es triguin a prendre “més costarà abaixar la corba”. “El passaport podria ser convenient en una situació d’incidència com l’actual per guanyar algunes setmanes al virus. Però, per anar a l’altre extrem, Alemanya o Àustria –que han hagut d’imposar restriccions molt dures, com el confinament generalitzat o la vacunació obligatòria–, no podrien arreglar la situació sense estratègies agressives”, planteja. 

De moment, Prats recorda que l’únic país comparable a Catalunya que hagi desplegat una estratègia amb el passaport covid de manera semblant és Dinamarca. “Té un percentatge de vacunats similar (75,9%) i ara fa uns deu dies va recuperar el certificat per a activitats d’oci i restauració. Seguim les seves dades de molt a prop perquè anem pel mateix camí, però una mica més tard”, compara l’experta. Si allà funciona, admet, podria ser un bon indicador.

A més, el certificat també tindria un efecte secundari beneficiós: incentivar la vacunació. “Hi ha uns pocs recalcitrants que segur que no els convencerem de cap de les maneres, però encara hi ha gent dubtosa a qui podem arribar”, diu Macip.

La justícia tomba el QR obligatori a Euskadi

Catalunya no és l’únic territori a l’Estat que vol optar per aquesta estratègia per frenar l’avenç dels contagis sense recórrer a restriccions més dures. Al País Basc, la justícia ha denegat aquest dilluns l’ús del passaport per accedir a locals d’oci nocturn i restaurants amb menjadors per a més de 50 persones, malgrat tenir una incidència acumulada de 300 casos cada 100.000 habitants, el doble que la catalana (145).

Navarra, l’Aragó i la Rioja encara esperen l’aval dels seus tribunals mentre que Galícia, que ja el fa servir per a activitats d’oci i restauració des de l’estiu, també exigeix ensenyar el QR als hospitals. A més, el País Valencià demanarà “els pròxims dies” ampliar-ne l’ús en “espais tancats”.

stats