Sanitat
Societat Salut 23/12/2022

Pujada de sous a la sanitat concertada: s'aplicarà un augment del 3,5%, com a la pública

Patronals i sindicats preacorden el nou conveni del Siscat, que no convenç els metges i mantenen la vaga de gener

4 min
Una infermera i personal sanitari treballen a la planta de pneumologia de Sant Pau

BarcelonaEls treballadors de la sanitat concertada tindran el mateix augment de sou que els de la xarxa pública. El sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat), el personal no funcionari que treballa per a l'administració en hospitals i centres que tenen concert amb la Generalitat, tindrà un conveni col·lectiu nou que, en paraules del conseller de Salut, Manel Balcells, inclou un augment salarial "considerable", que “significarà un abans i un després” i permetrà "restituir la capacitat adquisitiva" dels professionals de la concertada. Les patronals (la Unió, l’Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES) i el Consorci de Salut i Social de Catalunya) i els sindicats (UGT, CCOO i Satse, majoritari entre les infermeres) han signat aquest divendres un preacord que, entre altres mesures, trasllada a la concertada l'aplicació de l'increment salarial del 3,5% previst per als funcionaris, aprovat a l'octubre pel govern espanyol. El nou conveni també garanteix la protecció dels complements econòmics de productivitat variables (les DPOS) i incrementa les retribucions per guàrdies a totes les categories sanitàries.

Balcells, que ha comparegut aquest divendres al departament de Salut acompanyat de 13 dels 15 membres de la taula de negociació –només el sindicat Metges de Catalunya, amb dos representants, se n'ha desmarcat–, ha anunciat que aquest preacord inclou una partida de 460 milions d’euros extra perquè l'1 de gener els centres disposin dels recursos per assumir el pagament de l'increment salarial. Segons Balcells, el conveni és un "pas gegantí" en la millora de les condicions laborals dels professionals de la concertada –que té uns 70.000 treballadors, sobretot d'hospitals– perquè, a mitjà termini, s'homologuin a les de la xarxa pública i es minimitzin les diferències retributives.

De fet, avançar en l'harmonització dels convenis és la principal reivindicació de les patronals –que qualifiquen el preacord d'"històric"– i els sindicats. "No hem aconseguit totes les propostes que volíem, però ens alegrem d'haver pogut arribar a aquest preacord. Les millores són significatives", ha afirmat Alicia Hernández, de CCOO. Des d'UGT també han celebrat l'acord, però han demanat al conseller concreció i un calendari perquè aquest conveni sigui "un punt d’inici però també de continuïtat per aconseguir l'equiparació de tots els professionals". I per a la portaveu de Satse, Anabel Torres, és només l'inici del camí per equiparar i reconèixer les infermeres. "Hem de seguir treballant, tenim coses pendents, com el reconeixement de les especialitats infermeres", ha afegit.

Aquestes són les principals novetats del conveni del Siscat, que s'ha debatut intensament els últims dos anys.

Increment salarial del 3,5%

S’equipara la pujada però no el sou base

El govern espanyol va aprovar l’octubre passat un increment salarial de fins a un 3,5% per a tots els treballadors de l’administració i les empreses públiques que s’aplicarà a partir d’aquest mes de gener. El nou conveni del Siscat també preveu aquest augment a les nòmines de les plantilles dels centres concertats, com passarà amb els treballadors de l’Institut Català de la Salut (ICS). "Els treballadors públics del sistema han de tenir la mateixa consideració, siguin funcionaris o contractats", ha dit Balcells. Amb tot, cal deixar clar que amb aquesta mesura no s'equiparen els sous dels treballadors de la pública i la concertada, perquè la pujada no afecta el sou base.

Restitució de les retallades

Es pagaran més les guàrdies i els festius

El 2010, en plena època de retallades per la crisi econòmica, la Generalitat va aprovar una reducció del 5% dels sous del personal funcionari que va afectar tot el personal de l’ICS, però també del Siscat, com a treballadors d’empreses i consorcis públics. Mentre els treballadors de la pública han pogut anar recuperant aquesta pèrdua salarial, els de la concertada encara l'arrosseguen. Aquest conveni elimina aquest greuge comparatiu. A més, l'acord preveu un augment de les retribucions per festiu o cap de setmana treballat –en el cas de les infermeres, l'increment oscil·larà entre el 20% i el 25% depenent del dia– i per guàrdies, el preu de les quals augmentarà un 25% per hora treballada a tot el sistema.

Més complements de productivitat

Es desvincula el pagament de l'equilibri pressupostari del centre

Una altra de les millores que tant patronals com sindicats destaquen és doble i afecta els complements econòmics de productivitat variables (les DPO). D'una banda, els imports s'equiparen als de la xarxa pública: en el cas dels metges, cobraran 5.000 euros nets cada any si compleixen amb els seus objectius i, en el cas de les infermeres, uns 2.400 euros més, que han de sumar-se al creixement total del sou base de 3.700 euros anuals perquè, per fi, se les categoritzarà amb professionals amb el mateix nivell formatiu. Per a la resta de categories, com portalliteres o tècnics de cures auxiliars, l'import de la DPO també augmentarà un 25%. D'altra banda, i per primera vegada, el conveni desvincularà el pagament d'aquestes variables retributives a l'equilibri pressupostari del centre. Fins ara, si el centre tancava l'any amb pèrdues, no es pagaven els objectius.

Els metges tiren endavant la vaga

El conseller confiava que l'aprovació del conveni del Siscat ajudés a aturar l'escalada de protestes convocada per Metges de Catalunya per principis d'any, a les quals cada cop s'han anat sumant més col·lectius, com infermeres, psicòlegs, farmacèutics i administratius. "A qui vulgui fer vaga li traurà molts arguments”, ha dit en una entrevista a RTVE. Però el sindicat majoritari de facultatius s'ha desmarcat del preacord i manté la vaga prevista per als dies 25 i 26 de gener del 2023. De fet, aquest divendres ha registrat la convocatòria d'aturada al departament d'Empresa i Treball.

El secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, ha denunciat que les propostes de renovació dels convenis col·lectius que s'estan negociant, tant les del Siscat com les de l'Institut Català de la Salut (ICS) –que està previst que se signi el primer trimestre de l'any–, són "totalment insuficients per revertir la situació crítica que viu el sistema sanitari". El portaveu sindical considera que Salut no s'ha pres "seriosament" la convocatòria d'aturades i ho ha fiat tot als convenis. Amb tot, en un comunicat ha deixat clar que continuen allargant la mà a l'administració, i que la conselleria encara té un mes per negociar i presentar propostes "substancials" per "evitar el conflicte".

stats