Coronavirus

Salut afluixa les restriccions a les residències i permet les visites a centres amb brots actius

Els familiars valoren el canvi de protocol però denuncien una "tortura emocional" que dura 22 mesos

2 min
Una resident parlant amb el seu fill des del jardí de la residència de Martorell, en una imatge d'arxiu. Manolo Garcia

MartorellLes residències de gent gran hauran de ser més flexibles a l’hora de permetre les sortides i les visites. El nou protocol que han fet públic el departament de Salut i el de Drets Socials permetrà que als centres on hi hagi brots actius de covid-19 (els de color vermell en la classificació creada en aquesta pandèmia) els residents sans i correctament vacunats puguin tenir contacte amb les seves famílies si al seu voltant tothom està immunitzat. 

El canvi de protocol es justifica per atendre les necessitats emocionals tant dels usuaris com dels seus parents, que durant els gairebé dos anys de pandèmia han denunciat reiteradament la vulneració dels drets dels residents, sempre sotmesos a mesures molt més estrictes que la resta de la població, malgrat que són, de llarg, el col·lectiu més vacunat, amb taxes de més del 98% amb segona dosi i del 91% amb la tercera. 

Tot i que el nou protocol busca aquesta proximitat, encara manté una sobreprotecció amb els residents, una població vulnerable per l’edat i per les malalties que la majoria arrosseguen. Així, quan es detecti un positiu asimptomàtic o amb un quadre lleu es traslladarà durant deu dies a la zona vermella (aïllada de la resta de la residència), fins que no presenti símptomes en els tres dies previs. La novetat és que els malalts sí que podran rebre visites amb cita prèvia, en espais controlats i amb dos familiars com a màxim que hauran de dur mascareta FFP2, presentar el certificat covid o un antígens negatiu. Els que sí que estiguin vacunats i siguin contacte estret es mantindran amb el seu grup bombolla, mentre que els que no ho estan (un 10%) hauran d’estar en quarantena i no se’ls autoritzarà a tenir visites fins que les PCR donin negatiu. 

Professionals en quarantena

En canvi, els professionals positius podran reincorporar-se a la feina al setè dia si com a mínim han estat els tres últims sense símptomes. En aquests casos, com a precaució, Salut recomana que estiguin tres dies treballant en la cura de residents malalts i evitin el contacte amb els de la zona lliure de covid. Per als treballadors que són contacte estret no hi ha cap mesura d’aïllament, tret del seguiment periòdic amb PCR.

Als familiars organitzats els agrada la música del nou protocol perquè, en part, recull la demanda d'acabar amb el que Lola Muñoz, de la plataforma Els Estels Silenciats, qualifica de "tortura emocional" d'aïllar persones sanes i amb vacunació completa, però tenen "por" que finalment siguin les direccions de cada centre les que adaptin la lletra en funció del seu personal i de la disponibilitat d'espais per separar els positius de la resta. "Cada residència té el seu protocol i en aquests 22 mesos de pandèmia n'hi ha hagut molt poques que hagin complert els protocols oficials", es queixa l'activista, que subratlla com s'ha arribat a un "esgotament emocional" per tot el drama viscut.

A més, assenyala Muñoz, els residents han pagat la falta d'una bona gestió i prevenció dels centres, en part per la falta de personal que pugui fer l'atenció als usuaris i alhora dedicar-se a fer el testeig quan hi ha les sortides i les visites, així que en moltes ocasions s'opta per reduir unilateralment el règim de visites.

stats