Societat  /  Salut 06/05/2022

Teresa Forcades, investigada per receptar productes prohibits a malalts greus

El Col·legi de Metges ha denunciat la monja a la Fiscalia perquè sospita que ho hauria fet “diversos anys”

2 min
Teresa Forcades, en una imatge recent / EFE

BarcelonaLa Fiscalia investiga si la monja benedictina Teresa Forcades, llicenciada en medicina i teologia i doctora en salut pública, va receptar productes prohibits. El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) va saber que Forcades hauria indicat presumptament a pacients fer tractaments amb clorit de sodi, que també és conegut amb les sigles MMS. És un exemple dels productes prohibits per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per a l’ús humà que, segons el COMB, Forcades va prescriure “en el marc de l’exercici professional” amb finalitats terapèutiques.

La investigació és per un presumpte delicte contra la salut pública, segons ha avançat el diari El País. La Fiscalia de Manresa ha confirmat a l’ARA que va rebre la denúncia del COMB i ha demanat als Mossos d’Esquadra que esbrinin les sospites cap a Forcades. En un comunicat, el COMB ha explicat que la seva junta de govern va decidir portar-ho a la Fiscalia a finals de gener d’aquest any perquè els fets “podien ser constitutius de delicte”. Segons els representants dels metges, Forcades ho hauria fet “al llarg de diversos anys” amb pacients “amb malalties greus”.

El COMB ha dit que Forcades hauria assistit els pacients i també els hauria incitat presumptament a apartar-se de “tractaments validats per les seves patologies”. També ha assegurat que ja havia advertit a Forcades, que és col·legiada, del fet que “no podia indicar, recomanar o divulgar teories o tractaments (productes o procediments) prohibits per a l’ús humà o sense evidència científica, si més no en la seva condició de professional de la medicina”. Per acabar, el COMB ha defensat l’obligació de “vetllar per la bona praxi mèdica” i estar “sempre amatent davant de conductes o pràctiques que poden posar en perill la salut dels ciutadans”.

En declaracions a Efe, Forcades ha negat “categòricament” haver receptat substàncies no autoritzades ni haver “infringit qualsevol norma deontològica”. També ha manifestat que no ha rebut cap denúncia ni comunicació de la Fiscalia i que des de l’any 2018 el COMB “està intentant de manera activa i constant” coartar la seva llibertat d’expressió “sense cap tipus de base ni d’evidència científica”. Ha dit que es reserva el dret d’exercir accions judicials.

stats