Salut

Més d'11.000 contagis en quatre mesos: la tos ferina continua disparada a Catalunya

L'elevat nombre de casos posa en alerta la Unió Europea, que fa una crida a la vacunació

3 min
Una nena petita rebent tractament per problemas respiratoris, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl retorn de la tos ferina cada vegada preocupa més les autoritats sanitàries, tant internacionals com nacionals. L'increment de contagis es produeix de forma generalitzada arreu d'Europa, amb 60.000 casos notificats entre el 2023 i el 2024 –una dada deu vegades més elevada que la registrada entre el 2022 i el 2021–, i només a Catalunya, en els quatre primers mesos de l'any, ja s'han detectat 11.614 casos. En tot el 2023 se'n van declarar 567. La tendència a l'alça és a escala europea, però la corba de contagis catalana creix sense aturador i des de la conselleria de Salut fa mesos que es fa una crida a les famílies per vacunar les criatures. L'objectiu és tallar la transmissió i protegir els més vulnerables i, en aquest sentit, les recomanacions d'immunització es dirigeixen especialment a les dones embarassades i als bebès en el primer any de vida, segons l'última actualització de l'Informe sobre la situació epidemiològica de la tos ferina a Catalunya.

La tos ferina és una malaltia endèmica i, per tant, n'hi ha brots cada tres i cinc anys. La covid va desplaçar la resta de patologies ara fa quatre anys, però la davallada progressiva del coronavirus ha obert de nou la porta a la circulació d'altres patògens. L'increment de contagis de tos ferina es pot explicar per aquest motiu, però també perquè ha baixat el nombre de persones vacunades i immunitzades contra la infecció, especialment de la dosi de record. Segons el pediatre i epidemiòleg de la unitat de malalties infeccioses i immunodeficiències pediàtriques de l'Hospital Vall d'Hebron, Toni Soriano, la cobertura vacunal en embarassades i bebès menors d'un any a Catalunya és superior al 90%; un element "fonamental" per evitar la propagació i els ingressos hospitalaris dels grups més vulnerables. De fet, Catalunya va ser pionera a vacunar les gestants i Soriano remarca la importància de la figura del pediatre a l'atenció primària per mantenir unes bones cobertures vacunals. "Sense elles, aquest primer trimestre [amb la tos ferina] hauria estat un drama", remarca l'especialista.

Ara bé, a més de vacunar els infants primerencament, la pauta de vacunació recomana una dosi de record quan fan els 6 anys. Soriano explica que la cobertura a partir d'aquesta franja està baixant una mica, se situa entorn del 80%, i diu que "seria important" incrementar aquest percentatge, ja que aquesta dosi perd eficàcia amb el pas dels anys. Això explicaria per què hi ha hagut tants casos de tos ferina entre els adolescents. Segons l'informe català, la franja d'edat més afectada per aquesta malaltia el 2024 és la que va dels 5 als 14 anys, amb més de 6.000 casos, si bé la franja més vulnerable és la dels menors d'un any, amb 221 contagis registrats i un 73% de les hospitalitzacions.

"No és una malaltia nova, la coneixem molt bé des de fa molts anys", assegura l'expert, que afegeix que el tractament antibiòtic per evitar o minimitzar la simptomatologia és molt efectiu. Amb tot, insisteix en protegir la població vulnerable i suggereix, a més, vacunar les persones que estan en contacte amb la gent de més risc. És a dir, els nadons i les persones d'edat avançada. Per a Soriano, els professionals de residències de gent gran i de llars d'infants també haurien de rebre la vacuna contra la tos ferina per tallar les cadenes de transmissió.

Alerta europea i crida a la vacunació

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) també avisa que la majoria de les hospitalitzacions i morts associades a la malaltia es produeixen en grups d'edat vulnerable i assegura que els nadons menors de sis mesos són el grup amb més risc de patir un quadre greu. En aquest sentit, Europa també insisteix en la vacunació. "La vacunació és la nostra eina clau per ajudar a salvar vides i evitar que la malaltia es continuï propagant", ha defensat aquest dimecres la comissària de Salut i Seguretat Alimentària de la Unió Europea, Stella Kyriakides.

Com que hi ha hagut una incidència tan elevada en el primer trimestre de l'any, Soriano preveu arribar a una estabilització dels contagis i, fins i tot, que comenci a baixar la transmissió pròximament. L'expert celebra que no hi ha hagut un impacte assistencial tot i l'explosió de contagis gràcies a la vacunació primerenca i també que els casos s'han registrat en franges d'edat que no acostumen a necessitar atenció a l'hospital.

stats