Salut

Troben metalls als tampons: què comporta per a la salut de les dones?

S'han detectat nivells baixos d'aquests elements, però els experts admeten que calen més investigacions

Dana G. Smith / Katie Mogg / The New York Times
4 min
Tampobns en una imatge d'arxiu

Un nou estudi sobre tampons ha despertat preocupació entre les dones. La investigació, publicada a la revista Environment International, ha demostrat que hi ha uns 16 tipus de metalls diferents en una àmplia gamma de tampons venuts als Estats Units i Europa. Des que la notícia es va publicar, les xarxes socials han bullit amb comentaris d'alarma per part d'usuàries que diuen coses com "Molt amables per dir-nos que han trobat plom i arsènic als tampons que faig servir des que fa vint anys vaig començar a tenir la regla".

Ara bé, tot i que aquestes descobertes poden espantar les consumidores d'aquests productes d'higiene menstrual, diversos experts –entre els quals una de les autores de l'estudi en qüestió– afirmen que no suposen cap motiu per entrar en pànic ni per deixar-los de fer servir de manera immediata. Els nivells de substàncies químiques tòxiques detectats, també d'arsènic i de plom, són molt baixos. A més, dos estudis previs del mateix grup d'investigadors no van trobar nivells dels metalls en sang significativament més alts en dones que utilitzen tampons que en dones que no en fan servir.

"Realment, s'han trobat petites quantitats d'aquests metalls a tot arreu", afirma la doctora Bethany Samuelson Bannow, professora associada de medicina especialitzada en hematologia a la Universitat de Salut i Ciència d'Oregon, que no va participar en l'estudi. "En realitat, em preocuparia menys tenir aquests metalls als tampons que no pas tenir-ne en aliments o a l'aigua", afegeix.

Què va trobar l'estudi

Els investigadors van analitzar 30 tampons de 14 marques diferents per detectar 16 tipus de metalls: arsènic, bari, calci, cadmi, cobalt, crom, coure, ferro, manganès, mercuri, níquel, plom, seleni, estronci, vanadi i zinc. Dotze d'aquests elements estaven presents en tots els tampons estudiats, mentre que el mercuri i el crom es van detectar en un nombre menor de mostres. Segons l'estudi, en totes les marques de tampons incloses en la mostra els nivells més alts eren de zinc i de calci, i els més baixos d'arsènic. "Sincerament, ens van sorprendre els resultats", admet Marianthi-Anna Kioumourtzoglou, professora associada de ciències de la salut ambiental a la Universitat de Colúmbia i una de les autores de l'estudi.

Al comparar diferents varietats de tampons, els investigadors no van trobar cap diferència en les concentracions de metalls en funció de si eren tampons amb aplicador o sense. Els tampons no ecològics tenien nivells més alts de plom, però els tampons ecològics tenien nivells més alts d'arsènic. Els productes de marca i de marca blanca tenien quantitats diferents d'alguns metalls, però cap classe o marca de tampó tenia nivells constantment més baixos de tots o de la majoria dels metalls.

Ara bé, el document no esmenta cap marca específica de tampons, perquè els científics van pensar que això podria distorsionar les troballes, segons Kioumourtzoglou. "El fet que estigués en el 100% de les nostres mostres és un problema molt més important que [saber quina és] la marca en concret", va dir.

Els investigadors no saben exactament com van arribar els metalls als tampons, però tenen algunes teories. Una és que el cotó utilitzat per fer els tampons podria haver estat exposat a metalls a través de pesticides o a través de l'aire, el sòl o l'aigua. Els contaminants també s'hi podrien haver acumulat durant el procés de fabricació, i alguns metalls es podrien haver afegit deliberadament als tampons. El zinc, per exemple, pot actuar com a antimicrobià.

Què pot significar per a la salut

Sobre si els metalls dels tampons es poden absorbir a través de la vagina, els experts reconeixen que és una pregunta oberta sobre la qual hi ha poca investigació. "Els tampons estan destinats a absorbir-nos a nosaltres. No crec que hi hagi cap evidència, consegüentment, que el cos absorbeixi res dels tampons", planteja Bannow, si bé admet que "cal fer" un estudi que ho confirmi clarament. Uns quants dels metalls trobats són realment beneficiosos per al cos, puntualitza la investigadora. De fet, moltes persones prenen suplements de ferro, zinc o calci, per exemple.

Pel que fa als metalls tòxics, les quantitats detectades eren molt baixes, segons Jennifer Lincoln, obstetra establerta a Portland. Va fer un vídeo a TikTok que contextualitzava les descobertes després que diverses seguidores l'etiquetessin en vídeos de dones que estaven alarmades pels resultats. Segons les directrius de l'Administració d'Aliments i Fàrmacs (FDA), les dones "en edat fèrtil" haurien de tenir nivells sanguinis inferiors a 8,8 micrograms de plom per decilitre de sang. L'estudi va detectar una mitjana de 0,12 micrograms de plom als tampons.

Els nivells d'arsènic trobats en l'estudi tampoc haurien de ser un motiu de preocupació, afegeix Lincoln. "Probablement, la gent està exposada a més arsènic quan menja arròs". Tanmateix, la doctora Shruthi Mahalingaiah, ginecòloga i professora adjunta de salut ambiental, reproductiva i de la dona a la Universitat Harvard, recorda que moltes dones utilitzen tampons diversos dies al mes durant dècades i que l'exposició acumulada podria ser un motiu de preocupació. "Podeu dir «Però si tots estan per sota del límit!», però si una persona jove els fa servir durant tota la seva vida podria haver-hi una càrrega corporal acumulada", diu.

Es necessiten més investigacions per determinar quin risc, si n'hi ha, representen els metalls que hi ha als tampons per a la salut de les dones. De moment, Kioumourtzoglou diu que "aquests resultats no representen cap motiu per entrar en pànic". "Els pescaclics a les xarxes socials es fan virals més ràpidament que les discussions matisades", afirma Lincoln, que subratlla: "Hem de separar els fets de la ficció".

Copyright The New York Times

stats