Coronavirus

Les UCI es buiden de covid mentre torna la normalitat

Malalts greus, gent gran i no vacunats, els únics que arriben als hospitals catalans per covid

3 min
Una infermera vigilant un malalt de covid a la UCI de l'Hospital Germans Trias de Badalona.

BarcelonaLes notícies que arriben des dels hospitals catalans insuflen optimisme. "Tot i que és massa d’hora perquè quedin completament buits de covid, ara tenim pocs ingressos. I el més important és que els malalts ja no hospitalitzen per pneumònies causades per la infecció", afirma el cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic, Alex Soriano. A les unitats de cures intensives (UCI) d'aquest centre barceloní pràcticament no hi ha contagiats greus de covid –avui només n'hi havia dos– i la vintena d'hospitalitzats que encara atenen tenen un perfil molt marcat: no estan vacunats, són gent de mitjana edat amb un estat de salut delicat o d’edat avançada a qui el virus descompensa les malalties de base o són pacients amb el sistema immunitari compromès, sigui per una malaltia greu com un càncer o perquè acaben de passar per un trasplantament. A grans trets, són els mateixos malalts que, abans del covid, acabaven ingressats per altres virus respiratoris com la grip.

Les dades del Clínic són representatives de la resta d'hospitals: aquest divendres hi havia 56 malalts de covid en una àrea de crítics, un mínim que no s'assolia des de l'estiu del 2020, llavors conseqüència dels tres mesos de confinament domiciliari, i una xifra vuit vegades per sota que quan va començar l'any [vegeu gràfic]. Malgrat que s'han eliminat totes les restriccions (la mascareta desapareixerà pràcticament a tot arreu a partir del 20 d'abril), també a les plantes d'hospitalització hi ha una ocupació fins a tres cops inferior a la registrada al gener: ara hi ha 810 persones i aleshores n'hi havia prop de 3.000. "L'objectiu de tenir zero malalts a l'hospital és encara agosarat a curt termini, però la vacuna ha millorat molt el pronòstic de persones que podrien haver hospitalitzat si no l'haguéssim tingut", resumeix el cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Roger Paredes.

Ocupació per coronavirus als hospitals catalans
En nombre d'ingressats per tipus, dades diàries

Amb una variant més benèvola circulant, l'impacte assistencial del coronavirus es va apaivagant tot i la represa total de la vida social. A més, les vacunes han demostrat el seu potencial i han evitat l'entrada a l'hospital de persones amb hàbits i condicions de salut que podien fer-los candidats en cas d'infectar-se de covid. "La vacuna protegeix. Els pacients que ens arriben tenen un estat de salut vulnerable i entren perquè, com amb la grip, tenen patologies de base que s'agreugen amb la infecció", insisteix Soriano. El cor els falla, el ronyó els deixa de funcionar. "Venen pel covid però no moren per covid, sinó perquè són persones molt fràgils", recalca. En l'última setmana, de les 33 defuncions per covid registrades, 30 tenien més de 70 anys. En aquests casos la vacuna pot no fer efecte pel procés de senescència; és a dir, la pèrdua de la immunitat associada a l'envelliment.

Factors de risc

L'edat és un dels factors més importants, però les comorbiditats –concurrència de malalties– també. Un estudi publicat al British Medical Journal (The BMJ) va analitzar quines eren les malalties de base que augmentaven el risc d’ingrés hospitalari i mort en persones vacunades i va concloure que tenien més perill de patir un covid greu les persones de més de 65 anys, les persones amb síndrome de Down, els trasplantats –sobretot de ronyó i medul·la òssia– i els malalts de càncer en quimioteràpia. "Un dels grups més afectats són els immunodeprimits. Aquests si es contagien acostumen a ingressar amb quadres greus i el curs de la malaltia –i, per tant, la seva estada– també és més prolongat", diu Paredes. També són més susceptibles les persones amb demència, VIH i cirrosi hepàtica (dany crònic al fetge), així com amb malaltia renal crònica, malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), insuficiència cardíaca i diabetis tipus 2.

L'obesitat i la diabetis de tipus 2 (no dependent d'insulina) mereixen una menció especial. Des que va esclatar la pandèmia s'ha vist que presentar aquestes condicions –com podria ser també la hipertensió– s'associa a un risc més alt d'emmalaltir greument, a més probabilitats de necessitar ventilació mecànica i a un pitjor pronòstic. No obstant això, els dos infectòlegs consultats per l'ARA neguen que ara mateix aquestes persones siguin un perfil habitual a les àrees covid. "L'obesitat és un factor clau, però la veiem més en gent jove que en gent gran per norma general", diu Soriano. Els vacunats que presenten aquests factors ja gairebé no ingressen. “Els nombres absoluts d'aquest perfil entre vacunats són inferiors", afegeix Paredes, que subratlla que proporcionalment sempre tindran més risc d'emmalaltir greument les persones obeses, però entre vacunats les xifres d'afectació són molt més baixes que entre no vacunats.

stats