La UE pacta la compra de fins a 250 milions de dosis de la vacuna catalana contra el covid

Brussel·les veu l'immunogen d'Hipra, encara en revisió, com un "complement" per a noves onades a la tardor

3 min
A la imatge, la línia de capsulats dels vials de la nova vacuna de la farmacèutica gironina Hipra

BarcelonaLa vacuna catalana contra el covid-19, de la companyia gironina Hipra, encara no ha rebut l'aval de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) per poder-se comercialitzar però, com ja va passar amb la resta de vacunes, la Comissió Europea s'ha avançat i ja ha acordat una compra inicial de fins a 250 milions de dosis. El contracte s'ha signat a través de l'Autoritat de Preparació i Resposta davant d'Emergències Sanitàries (Hera, en anglès), l'agència de compra conjunta creada arran de la pandèmia per coordinar les reserves de materials o la fabricació de vacunes i tractaments. Així, tan bon punt l'EMA doni llum verda a la vacuna gironina (una autorització que la companyia preveu que arribi després de l'estiu), un total de 14 estats podran disposar-ne, incorporar-la a la seva cartera d'immunògens disponibles i "garantir la màxima preparació" de cara a possibles noves onades a la tardor i l'hivern, segons l'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides. Ara bé, això no significa que la UE hagi comprat 250 milions de dosis, matisen fonts de la companyia, sinó que n'ha aparaulat aquesta quantitat màxima i el total de vials que es podrien adquirir podria ser inferior.

L'anunci arriba poques setmanes després que Hipra informés que la seva vacuna és eficaç contra les subvariants d'òmicron que circulen a Europa, la BA.2, la BA.4 i la BA.5. En concret, els seus estudis suggerien que les persones que inicialment van rebre Pfizer i Moderna i ara reben una dosi de reforç de la seva vacuna desenvolupen anticossos neutralitzants –els que bloquegen l'entrada del virus a les cèl·lules perquè no les infecti– catorze dies després de la injecció. A més, aquests anticossos són potents contra les principals mutacions que s'estan propagant actualment i, per això, Hipra l'està desenvolupant com a dosi de reforç per a persones prèviament immunitzades de 16 o més anys. "[La vacuna d'Hipra] complementa l'àmplia cartera de vacunes per als nostres estats membres i ciutadans. És essencial que la vacunació i les dosis de reforç augmentin en els pròxims mesos i estem treballant incansablement per garantir-ne la disponibilitat [de dosis]", ha insistit Kyriades.

El d'Hipra és el vuitè contracte que ha signat Europa per obtenir vacunes contra el coronavirus, després dels acordats amb AstraZeneca, Sanofi/GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Pfizer/BioNTech, Moderna, Novavax i Valneva, i amb els quals s'han adquirit 4.200 milions de dosis. "Estem orgullosos d'aquest pas endavant que suposa la signatura d'aquest contracte marc. És un acte que rebem com una mostra de confiança cap a la vacuna que hem desenvolupat", expliquen a l'ARA fonts d'Hipra, que qualifiquen la fita de "projecte de país". "Confiem que estigui aprovada [per l'EMA] per a la campanya de vacunació d'aquesta tardor", han insistit.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que l'acord de la Comissió Europea per comprar 250 milions de vacunes d'Hipra és "un exemple del potencial de la recerca feta a Catalunya" i un "pas més en la lluita contra la pandèmia". També el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat la signatura del contracte, que ha qualificat de "molt bona notícia", com una fita estatal. "És un contracte que demostra la fortalesa de la innovació i de la indústria farmacèutica al nostre país, i també la col·laboració publicoprivada que hem desenvolupat amb aquesta indústria catalana i espanyola, que ha donat els seus fruits", ha afirmat des de Palma. Sánchez també ha assegurat que aquesta vacuna demostra que Espanya no és només una referència "pels nivells de vacunació" sinó per "aportar una solució" per a Europa.

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha dit que la vacuna d'Hipra té "bones expectatives" per aconseguir aviat l'aprovació de l'EMA i que, quan això passi, Espanya entrarà "en el podi dels set països" capaços de crear, fabricar i distribuir una vacuna contra el covid". En declaracions a RAC1, la ministra ha expressat el seu desig que la quarta dosi que s'administri a Espanya aquesta tardor pugui ser la produïda per Hipra. Segons les seves informacions, la companyia farmacèutica catalana tindria ja fabricades 5 milions de dosis.

La vacuna d'Hipra està basada en dues proteïnes recombinants, una que prové de la variant alfa i una altra de la variant beta, que s'uneixen en una sola estructura que permet generar una resposta immunitària contra la proteïna Spike del covid, la clau que utilitza el virus per infectar les cèl·lules. La fórmula no té res a veure amb la que fan servir les vacunes de Pfizer o Moderna, que utilitzen la tecnologia d'ARN, sinó que és més clàssica i, de fet, ja s'ha fet servir per a les vacunes del papil·loma humà (VPH) i de l'hepatitis B. La seva administració com a reforç en vacunats amb altres immunògens, defensen fonts d'Hipra, "permetrà estimular de manera diferent el sistema immunitari".

El fet que es pugui conservar entre 2 i 8 °C facilitarà molt la logística de distribució i l'administració. Per contra, el principal desavantatge de la vacuna catalana és que tampoc és esterilitzant, és a dir que les persones vacunades es poden contagiar igualment. 

stats