Societat Salut 07/03/2022

La vacuna contra la meningitis B ja és gratuïta per als nascuts el 2022

Salut amplia el calendari per reduir desigualtats: no totes les famílies podien pagar els 300 euros que costen les tres dosis

2 min
Un nadó vacunant-se de la meningitis B a un CAP de Barcelona

BarcelonaCatalunya ja ofereix la vacuna contra el meningococ B de manera gratuïta. Després d'anys de reivindicació de famílies i associacions pediàtriques perquè el sistema públic la financés, el departament de Salut ha inclòs la vacuna Bexsero, per prevenir aquest tipus de meningitis, en el calendari oficial de vacunacions infantils, com ja es fa amb la resta de meningococs (A, C, W i Y), i els infants nascuts a partir d'aquest any ja poden rebre-la als centres d'atenció primària (CAP). Fins ara les famílies que la volien posar als fills l'havien de comprar a les farmàcies. Ara bé, en calen tres dosis (als 2, 4 i 12 mesos) i el preu de cadascuna supera els 100 euros, cosa que generava una situació de desigualtat entre les famílies que tenien recursos per pagar-la i les que no. De fet, només la meitat dels nadons acostumen a rebre la vacuna i, segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, el motiu respon bàsicament al biaix econòmic.

Salut va acordar al passat una partida de 9,7 milions d'euros en els pressupostos del 2022 per incloure la vacuna al calendari oficial a partir d'aquest any. "Incorporar-la al calendari millora l'equitat", ha destacat aquest dilluns la facultativa. Fent-la gratuïta, ha afegit Cabezas, s'espera que la cobertura es dispari fins al 95%, la xifra mitjana d'implantació de la resta de vacunes finançades pel sistema de salut públic. Ara bé, els nens nascuts abans del 2022 o que ja van iniciar la vacunació no podran iniciar o continuar la pauta per la via pública i si els seus pares volen que se'ls administri l'hauran de comprar a una farmàcia.

El meningococ de tipus B és el més freqüent a Catalunya, si bé la seva incidència actual és molt baixa i es concentra sobretot a l'hivern i a la primavera: se'n produeixen 0,5 casos per cada 100.000 habitants. Els casos que es donen solen ser aïllats, però també poden aparèixer com a brot en familiars convivents i escoles. El 2020, per exemple, es van registrar 30 casos confirmats d'aquesta malaltia, una xifra que el 2021, amb dades provisionals, va reduir-se dràsticament fins als 7 casos. Aquest bacteri pot causar una malaltia molt greu, que es tradueix en una infecció generalitzada, anomenada sèpsia meningocòccica, o bé afectar el sistema nerviós.

Les vacunes del calendari de Salut no són obligatòries però sí aconsellables. El departament recorda que és important que tots els infants i adults estiguin vacunats de les malalties per a les quals hi ha vacuna per evitar-ne el contagi i les possibles complicacions. El calendari inclou les vacunes que protegeixen de les malalties més freqüents i greus, les que són més efectives i segures i les que són les més adients per a cada entorn. Aquest calendari vacunal es va establir a Catalunya el 1980 i des de llavors s'ha anat actualitzant des de les set malalties inicials fins a les 17 actuals. Catalunya és la quarta comunitat autònoma que ofereix gratuïtament la vacuna del meningococ B, seguint l'estela d'Andalusia, Canàries i Castella i Lleó.

stats