Salut
Societat Salut 18/01/2023

La vacuna contra el VIH de Johnson & Johnson fracassa

La farmacèutica atura l'únic assaig en fase III que havia arribat a reclutar voluntaris perquè el preparat no evita els nous contagis

2 min
Imatge d'arxiu d'un laboratori català.

BarcelonaAconseguir una vacuna que eviti les infeccions del virus de la immunodeficiència humana (VIH) continuarà obsessionant investigadors d'arreu del món. L'única vacuna prometedora en quatre dècades per prevenir el contagi de VIH, la de Johnson & Johnson, ha fracassat: és ineficaç per evitar els nous contagis. "No és el resultat que esperàvem, malauradament", ha admès aquest dimecres un portaveu de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAID en les sigles en anglès), soci de la farmacèutica nord-americana. L'assaig clínic Mosaico, l'estudi internacional que va començar el 2019 per comprovar l'eficàcia d'aquesta vacuna, ja estava en la fase final, però els resultats en humans han obligat a suspendre les proves.

El fracàs de Johnson & Johnson, el primer preparat que havia arribat a ser testat en persones, suposa un revés en la recerca d'una vacuna contra el VIH, un virus conegut per la seva plasticitat, que muta ràpidament i troba maneres úniques d'evadir el sistema immunitari. De fet, els intents han sigut diversos, però tots els prototips han fallat en termes d'eficàcia: si bé les vacunes són segures, no són capaces d'impedir la proliferació de noves infeccions. I ara, amb la de Johnson & Johnson, ha tornat a passar. "El desenvolupament d'una vacuna segura i eficaç ha estat un repte científic considerable, però aprendrem d'aquest estudi i tirarem endavant", ha afirmat el mateix portaveu.

Atacar diverses proteïnes

L'assaig Mosaico va incloure 3.900 homes gais i persones transgènere, els grups que es consideren més vulnerables a la infecció, de diversos països del món per comprovar que la vacuna podia evitar noves infeccions i ensenyar el sistema immunitari a reconèixer i defensar-se del patogen sense medicació. El Germans Trias i Pujol i la Vall d'Hebron eren dos dels set hospitals a l'Estat que hi participaven amb voluntaris. La vacuna era totalment artificial i es basava en l'administració d'un "mosaic" o barreja d'immunògens (proteïnes) del mateix VIH que estimulen les respostes immunitàries del cos contra molts subtipus del virus. És a dir, es pretenia dirigir-se contra diverses proteïnes del virus i no només contra una.

Aquesta era la principal novetat de la vacuna de Johnson & Johnson, ja que hi ha moltes soques de VIH al món i totes són diferents en funció de la regió. "El VIH és un adversari en constant canvi i molt desafiant. És lògic que ens decebem quan els nostres esforços no produeixen els resultats que busquem", admet en un comunicat l'investigador principal del Centre de Lideratge i Operacions de la Xarxa d'Assaigs de Vacunes contra el VIH (HVTN en les sigles en anglès), el doctor Larry Corey. "No obstant això, hem recorregut un llarg camí i hem fet molts descobriments des de l'època en què després d'un diagnòstic de VIH l'esperança de vida era molt curta", ha afegit.

stats