SALUT
Societat 31/05/2013

El Salvador impedeix avortar a una noia malalta que pot morir

El fetus té escasses opcions de sobreviure per una greu malformació

3 min
El Salvador impedeix avortar a una noia malalta que pot morir

Ciutat de MèxicLa Cort Suprema del Salvador va desestimar dimecres el recurs d'empara d'una dona amb un embaràs d'alt risc per poder avortar, sostenint l'estricta legislació del país, que prohibeix l'avortament en qualsevol circumstància. La Beatriz, una dona de 22 anys, que ha demanat que no es faci públic el seu cognom per mantenir l'anonimat, pateix lupus i complicacions associades, que, segons els metges, s'agreujaran a mesura que avanci la gestació -ara és a la setmana 26- i poden desembocar en una malaltia greu o fins i tot en la mort.

El fetus té anencefàlia, una greu malformació congènita que consisteix en l'absència de part del cervell, i no té gairebé cap possibilitat de sobreviure al naixement; per això, els metges de la Beatriz l'han instat a avortar, per protegir la seva salut, abans no continuï empitjorant. Tanmateix, per un resultat de 4 a 1, la Cort Suprema va fer referència al marc legal, del qual es desprèn "un impediment absolut per autoritzar la pràctica de l'avortament" i va determinar que "els drets de la mare no poden tenir privilegi respecte als drets del fetus". El tribunal va reconèixer que la Beatriz té lupus, però va estimar que en aquests moments el seu estat està sota control i que el perill per a la vida de la mare "no és actual ni imminent, sinó eventual i futur". Va ordenar que el seu estat de salut continués en observació i va dir que, si sorgeixen complicacions que posin en perill imminent el seu dret a la vida, "els metges podran recórrer als procediments oportuns".

Una legislació estricta

Tot i que l'avortament està prohibit, segons José Miguel Fortín Magaña, director de l'Institut de Medicina Legal -que assessora el tribunal en matèria mèdica-, els metges poden induir el naixement prematur si la mare afronta un perill imminent, salvant, si és possible, tant la vida del nadó com la de la mare. En la seva decisió, el tribunal recull l'afirmació dels metges que "una possible interrupció de l'embaràs no suposaria, i encara menys tindria com a objectiu, la destrucció del fetus".

L'advocat de la Beatriz ha titllat la decisió de "misògina", perquè fa prevaler els drets d'un fetus amb poques possibilitats de supervivència després del naixement sobre la salut d'una dona malalta que, a més, ha de tenir cura d'un nen petit. "La Cort ha posat la vida del nadó sense encèfal per davant de la vida de la Beatriz", diu Victor Hugo Mata, un dels advocats. "Aquí la justícia no respecta els drets de la dona", afegeix. El mes passat, l'equip de metges que supervisa l'estat de salut de la Beatriz va enviar un informe al ministre de Salut per explicar que, a mesura que progressa la gestació, el risc d'hemorràgia, insuficiència renal i mort de la mare creix.

L'Uruguai i Ciutat de Mèxic van legalitzar la pràctica de l'avortament a començament d'any, i Colòmbia, el Brasil i l'Argentina han rebaixat les restriccions en certs casos, com ara la violació. El Salvador, Xile i Nicaragua, en canvi, no han inclòs cap excepció a la prohibició, ni tan sols per salvar la vida de la mare. El cas de la Beatriz ha esdevingut clau per veure fins a quin punt seguirà estenent-se la tendència a rebaixar les restriccions. "Ha estat com una galleda d'aigua freda", diu Marta María Blandón, directora a l'Amèrica Central d'Ipas, una organització a favor del dret d'avortament.

Els grups antiavortistes han celebrat la decisió. "Una vegada més els salvadorencs hem demostrat a tot el món que defensem el dret a la vida de tots els éssers humans, ja siguin petits, pobres, vulnerables o indefensos", diu Julia Regina de Cardenal, directora de la fundació Sí a la Vida. Ara els pròxims passos depenen de la decisió del ministeri de Salut. El ministre ja havia dit que la Beatriz podria anar a avortar a l'estranger, malgrat que no té visat per entrar als Estats Units i n'hauria d'obtenir un d'especial, per raons humanitàries. L'advocat, però, afirma que el viatge comportaria un risc per a la salut de la mare i que, per tant, hauria de ser tractada al país. "Hi ha molts més casos com aquest. Cal una solució global", sosté.

stats