Societat 07/12/2018

Sánchez augmenta la partida per a recerca en 100 milions

L'augment de pressupost afectarà quatre programes del pla estatal de R+D

Natàlia Vila / Sònia Trujillo
2 min
Universitats i centres de recerca esperen els recursos estatals.

Barcelona / MadridEl consell de ministres va aprovar ahir millorar en 100 milions d’euros les dotacions destinades a impulsar els programes d’investigació i de recerca que ja estan en marxa. L’augment de pressupost afectarà quatre programes del pla estatal de R+D, que inclouen les beques Ramón y Cajal, dirigides a “la recuperació d’investigadors que siguin a l’estranger”, i les ajudes Juan de la Cierva, que, segons va concretar la ministra portaveu Isabel Celaá, destinaran 11 milions a la formació i 20 milions a la incorporació de joves doctors, és a dir, joves que acabin d’obtenir el doctorat. Finalment, el consell de ministres també va aprovar una partida de 7 milions d’euros al personal de suport tècnic en aquests camps. Un augment considerable que podria acabar, en bona part, als centres de recerca i les universitats catalanes.

Catalunya podria captar uns 30 M€

“Normalment Catalunya és molt competitiva en aquesta mena de convocatòries estatals i acostumem a captar entre un 25% i un 30% dels recursos”, va explicar a l’ARA el director general de Recerca de la conselleria d’Empresa i Coneixement, Joan Gómez Pallarès. Això vol dir que les universitats i els centres de recerca catalans podrien captar ara entre 25 i 30 milions més.

Segons Gómez, la decisió de l’executiu espanyol d’augmentar la partida en R+D+I suposa acabar amb la paràlisi que hi havia en aquests programes, les dotacions dels quals estaven congelades des del 2012. “D’aquesta manera el govern espanyol reprèn el que ja es feia anys enrere i es va deixar de fer, i això sempre és positiu”, va remarcar ahir Gómez. Tot i això, el director general de Recerca de la Generalitat va puntualitzar que “l’executiu espanyol encara no ha explicat d’on traurà aquests diners”.

Sigui com sigui, la Generalitat va celebrar ahir el fet que el govern de Pedro Sánchez “superi l’entrebanc que va patir l’any passat, en què es va decidir invertir molts més diners a la recerca militar que no pas a la civil”, va concloure Gómez.

stats