Societat 17/03/2020

"I què passa amb els lloguers?"

Les mesures de Sánchez no contemplen congelar les quotes dels que viuen alquilats

Natàlia Vila
3 min
Competència i Hisenda diuen que vigilaran la banca

Barcelona"Està molt bé la moratòria a les hipoteques per a gent vulnerable, però ¿què passa amb els que estem de lloguer i també ens acomiaden o tenim menys ingressos?" Aquesta és una de les reaccions que més ressò han tingut a les xarxes socials –i a les converses familiars– després del nou paquet de mesures que va anunciar Pedro Sánchez per a les famílies més vulnerables o que han patit una baixada dràstica d'ingressos per culpa de la crisi del coronavirus. A les mesures, el govern espanyol preveu una moratòria pels pagaments d'hipoteques de famílies que estiguin al límit per culpa del virus. "Cap família serà desnonada per aquesta crisi sanitària", va sentenciar Sánchez durant la roda de premsa, però, en canvi, no va dir res de les famílies que viuen de lloguer, un fet que sorprèn tenint en compte que a Catalunya, per exemple, més del 60% dels desnonaments ja són per impagament del lloguer.

Els moviments socials en lluita per un habitatge digne, els sindicats, les entitats i fins i tot l’alcaldessa Colau lamenten el silenci administratiu sobre la situació dels inquilins que viuen de lloguer. Els col·lectius socials ja fa setmanes que adverteixen que la crisi sanitària, i de rebot econòmica, pot derivar en una "allau d’impagaments" i reclamen que la moratòria es faci extensiva també als lloguers. El motiu? Les seves previsions indiquen que aquest mateix mes d’abril la situació es pot complicar i molt.

"Estem rebent correus de moltes persones que no saben com s’ho faran per pagar el lloguer i els subministraments ja a l’abril –avança el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera–. Són consultes que ens fan autònoms, treballadors precaris que tenen feines puntuals i per als quals l’atur no és una opció, però també ens contacten petits empresaris: comerciants que han deixat d’ingressar, que han de pagar sous i que no els arriba per a tot". Tots els dubtes són de persones que viuen o paguen un local de lloguer. Aquest sindicat i altres entitats socials d’arreu de Catalunya –des de sindicats de treballadors fins a entitats del tercer sector social– han fet pinya els últims dies per exigir un pla de xoc social integral, ja que asseguren que el paquet de mesures d’ahir es queda curt.

"Impagaments en cadena"

"Els governs han d’entendre que la cadena d’impagaments es produirà segur. Ara toca decidir si volen que aquesta allau d’impagaments del lloguer es faci de manera caòtica i amb molt de patiment social o si, per contra, prefereixen fer-la de manera ordenada, amb mesures que anticipin i evitin aquest caos", com ha passat en el cas de les hipoteques, assenyala Palomera a l’ARA. La mesura tampoc seria nova perquè altres països, com Itàlia o França, ja la tenen o l’estudien.

L’advocat expert en dret immobiliari Alejandro Fuentes-Lojo adverteix que, a falta de conèixer la lletra petita, si el reial decret no inclou cap apunt sobre els lloguers, legalment els inquilins no poden deixar de pagar. "Al·legar com a motiu l’estat d’alarma o força major no val en el cas d’un particular perquè ell està podent fer ús igualment de l’habitatge", apunta. Així, l’única manera de protegir les famílies vulnerables que viuen de lloguer i han patit una davallada d’ingressos seria incloure’ls dins del reial decret.

I les botigues de lloguer?

En el cas que un botiguer tingui el seu negoci en un local llogat, la cosa canvia. "En aquests casos, el jutge sí que podria atemperar el contracte i entendre que l’inquilí d’una botiga, un petit comerciant, pot deixar de pagar perquè per qüestió de força major imprevista no pot explotar el local que està pagant, perquè la crisi del coronavirus l’obliga a tancar", detalla Fuentes-Lojo. En aquest sentit, aquest advocat llança un avís: "Arribat el cas, els botiguers afectats podrien exigir una revisió de la renda, la suspensió del contracte, o fins i tot, la seva resolució".

stats