Societat 01/09/2020

Sanció de 300.000 euros al propietari del pou on va morir el nen Julen

L'obra no tenia permís ni informe tècnic i s'ha multat també l'empresa perforadora

Ara
2 min
El terreny torna a complicar  El rescat del Julen

BarcelonaEl consell de govern de la Junta d'Andalusia ha acordat sancionar amb una multa de 300.001 euros per una infracció molt greu de seguretat minera el propietari de la finca de Totalán, a Màlaga, en la qual va morir el nen Julen després de caure a un pou el gener del 2019, segons informa Efe.

Durant la roda de premsa posterior al consell de govern, el conseller de la presidència i portaveu del govern, Elías Bendodo, ha informat que el procediment l'ha tramitat la delegació del govern a Màlaga, amb el nomenament d'un instructor que ha emès la proposta de resolució, que la Junta va executar, ha assegurat.

El 15 de gener del 2019, Julen, amb dos anys d'edat, es va precipitar per un fossat excavat al paratge denominat Cerro de la Corona, al terme municipal de Totalán, lloc en el qual els tècnics de la Junta van constatar l'existència d'un sondeig d'aprofitament d'aigües que "no estava tapat ni entubat". El 26 de gener es va trobar el cadàver del menor a l'interior del pou.

El propietari ja va ser condemnat per homicidi imprudent el 21 de gener passat, amb una pena d'un any de presó que va ser suspesa pel magistrat gràcies a un acord entre el condemnat, David Serrano, i els pares de la víctima. "La condemna la portaré tota la meva vida", va dir llavors.

Poc després, el 8 de febrer, les autoritats van anunciar que el titular no comptava amb autorització prèvia de les obres de captació d'aigües que s'estaven fent ni tampoc d'una sol·licitud o projecte tècnic. Un mes després, amb un informe de la Guàrdia Civil, la delegació del govern de la Junta a Màlaga va informar que existien dues prospeccions d'entrada d'aigües superficials: "el primer tapat o segellat i el segon, sense entubar i sense cap protecció", segons l'informe, referint-se, en aquest darrer cas, al pou on va caure el Julen.

Aquestes conclusions han servit de base a la Junta d'Andalusia per imposar una nova sanció, que completa un procediment sancionador que va començar el juny de l'any passat. L'empresa perforadora també ha sigut sancionada per una infracció greu amb una proposta de multa de 30.001 euros.

stats