Sanitat planteja vacunar els joves de 12 a 17 anys dues setmanes abans de l'inici del curs

Pedro Sánchez celebra que ja hi ha deu milions d'immunitzats a Espanya

2 min
Els joves de 12 a 16 anys es vacunaran als instituts

MadridEl ministeri de Sanitat planeja vacunar els adolescents de 12 a 17 anys dues setmanes abans de l'inici del curs escolar, segons ha anunciat aquest divendres la ministra Carolina Darias. La idea del govern espanyol és proposar a la comissió de Salut Pública que els adolescents es comencin a vacunar a finals d'estiu, uns quinze dies abans del retorn a les aules, per garantir la presencialitat dels alumnes durant tot el curs.

L'única vacuna autoritzada per l'Agència Europea del Medicament (EMA, en anglès) per als adolescents d'entre 12 i 15 anys és Pfizer, que consta de dues dosis que s'han d'inocular espaiades en 21 dies com a mínim. La primera dosi comença a fer efecte després dels primers catorze dies, de manera que molts dels joves que siguin vacunats podrien començar les classes parcialment immunitzats.

En qüestió de setmanes també se sabrà si la vacuna de Moderna, que està en fase d'estudi per a menors de 18 anys, podrà inocular-se als més joves. El fabricant assegura que el seu preparat és "altament efectiu" i ja ha anunciat que aquest mes portarà els resultats a l'Agència d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, en anglès) i a la resta d'agències reguladores per sol·licitar-ne l'autorització.

Com sempre, serà el ministeri de Sanitat qui, al Consell Interterritorial de Salut, fixi a quines edats i quan es podrà iniciar la vacunació d'aquest col·lectiu, però els governs autonòmics decidiran com les inoculen. A Catalunya, per exemple, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, fa dies que va anunciar que la intenció és vacunar els adolescents als instituts, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ho veu amb bons ulls.

"Que l'EMA hagi autoritzat l'ús de la vacuna en adolescents és una notícia fantàstica i si tinguéssim vacunes il·limitades o tota la població vulnerable immunitzada seria el primer que demanaria vacunar-los. Però no és així", afirma l’epidemiòleg Quique Bassat. El també pediatre recorda que hi ha molts països que no estan vacunant els adults més susceptibles per falta de dosis i subratlla que en un context d’esculls al subministrament “és poc ètica” la vacunació de persones amb poc risc, com s'ha demostrat que són els adolescents. “No toca fer-ho”, insisteix. 

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que "els nois i noies amb condicions d'alt risc" que tenen menys de 16 anys podran començar a vacunar-se aviat, tal com s'ha acordat amb la resta de comunitats. De moment, però, continuen les reunions de les autoritats sanitàries amb les associacions de pediatria per intentar definir els grups de joves prioritaris que podran rebre-la abans. "Pel que fa a la resta de joves, creiem que caldrà seguir el criteri d'edat i, tot i que encara no s'ha acordat res, continuar primer amb els que tenen més edat", va resoldre l'experta.

10 milions de vacunats a l'Estat

Pel que fa a la vacunació, avança a bon ritme. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que s'ha arribat als 10 milions de persones a l'Estat vacunades amb la pauta completa. "Ens acostem a l'objectiu del 70% de la població immunitzada abans del final de l'estiu", ha celebrat Sánchez en una piulada. De fet, tancar la primera setmana de juny amb 10 milions de vacunats era un dels punts que s'havia marcat l'executiu socialista. Ara l'objectiu serà vacunar cinc milions de persones més els pròxims quinze dies, segons el pla del ministeri.

stats