SALUT
Societat 15/06/2017

Ja no caldran tres mesos de padró per accedir a la sanitat pública

El Parlament aprova aquest dijous una llei d'accés universal a la sanitat

Lara Bonilla
3 min
TARGETES ESPECÍFIQUES 
 Els immigrants sense papers podran continuar anant al seu metge de família, però amb una nova targeta sanitària.

BarcelonaL'accés a la sanitat universal ja està blindat per llei. Aquest dijous el Parlament ha aprovat la llei d'accés universal a la sanitat que ha de garantir que totes les persones que viuen a Catalunya tinguin accés als serveis sanitaris públics.

El projecte de llei del Govern d'universalització de l'assistència sanitària, a càrrec dels fons públics a través del Servei Català de la Salut, ha comptat amb el vot a favor de Junts pel Sí, PSC, Catalunya Sí que es pot i la CUP, mentre que Ciutadans s'ha abstingut i el PPC ha votat en contra.

"Avui, amb aquesta llei, desfarem el que va fer el govern del PP amb el reial decret del 2012 deixant a part dels ciutadans fora de la cobertura sanitària. Avui restaurem la universalitat, ja no haurà d'aplicar-la per la porta del darrere", ha dit el conseller de Salut, Toni Comín, que ha qualificat el d'avui "d'històric" per l'aprovació d'aquesta llei "molt transcendental".

Aquesta llei substitueix dues instruccions prèvies que s'havien fet per garantir l'atenció sanitària als immigrants després que el reial decret espanyol en limités l'accés, a excepció de les urgències, l'atenció a les embarassades i els nens. Tot i que el ministeri de Salut va rectificar gairebé tres anys després, ja amb Alfonso Alonso ocupant el càrrec, va continuar limitant aquest accés a determinats serveis.

El Govern va dir des del principi que no aplicaria el reial decret estatal, perquè entenia que l’atenció sanitària és un dret universal, però va fixar que per accedir a la targeta sanitària s'havia d’estar empadronat amb un mínim de tres mesos. Per primer cop, la targeta sanitària no s'obtenia automàticament amb l'empadronament, sinó que calia un període mínim de tres mesos de padró.

Això va provocar les crítiques de les entitats socials, que van denunciar que, a la pràctica, això significava exclusió sanitària, ja que hi ha persones que renuncien al padró o tenen dificultats per aconseguir-lo. Amb la nova llei, ja no caldran els tres mesos d'empadronament continuat, però es manté el padró com a condició prèvia per accedir a la targeta sanitària. No obstant això, fonts de la conselleria de Salut han explicat que en cas de no poder acreditar el padró -ja que hi ha casos en què és de difícil accés-, la llei reconeixerà altres criteris per determinar l'arrelament. Aquests criteris són els que ara s'hauran de fixar a través d'un reglament, però durant el debat parlamentari ja es van posar sobre la taula algunes possibilitats, com ara les cartes de desnonament.

Segons la diputada del PPC Marisa Xandri aquesta llei no és sostenible i considera que la nova norma "obre la porta al turisme sanitari i als immigrants irregulars".

La norma vol garantir l'atenció per a tothom més enllà de les instruccions aprovades per CatSalut des del 2012.

Una altra novetat és que es reconeix l'accés a la sanitat pública als catalans que viuen a l'exterior i que després de sis mesos de no cotitzar aquí perden el dret de cobertura pública. Ara ja no serà així i se'ls enviarà una targeta sanitària que activaran quan vinguin a Catalunya i que tindrà una vigència de dos mesos. Al cap de dos mesos la targeta es desactivarà, però es podrà allargar si ho comuniquen. L'únic requisit és que hauran d'estar inscrits al registre de catalans a l'exterior.

stats