Sis preguntes amb resposta sobre el funcionament del certificat covid

Salut habilita un nou espai per facilitar l'obtenció del document hores abans que entri en vigor l'ampliació del passaport

ARA
3 min
Porters validant el certificat covid a l'entrada d'una discoteca de Barcelona.

BarcelonaL'augment de casos a Catalunya i arreu d'Europa les últimes setmanes ha activat totes les alarmes per frenar una nova onada de covid. És per aquest motiu que el Govern ha aprovat que es comenci a exigir el certificat covid per entrar a bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran, com ja passa per exemple en l'oci nocturn. Un cop el TSJC ho ha autoritzat, entrarà en vigor la mitjanit d'aquest dijous, després que es prorrogués la mesura quan la web de Salut va col·lapsar per l'allau de sol·licituds per descarregar el document. Per tornar a evitar aquesta situació i facilitar-ne la seva obtenció, també s'ha habilitat un nou espai per poder demanar-lo a través de la mateixa web on es demana cita per la vacuna.

El certificat covid, també anomenat passaport digital, es tracta d'un codi QR que dona informació sobre l'estat immunitari: si s'està vacunat, si s'és immune perquè s'ha passat recentment el virus o si es té una prova diagnòstica negativa recent que pugui acreditar que no s'és contagiós. S'obté amb un sistema de signatura digital per garantir al màxim la privacitat i evitar un mal ús de les dades.

1.

Com obtenir el certificat covid si estàs vacunat?

El certificat covid és totalment gratuït i es pot obtenir de quatre maneres: a través de Lamevasalut.gencat.cat, a l'apartat "Vacunes i certificat covid UE"; que ens generarà un codi QR, presencialment als centres d’atenció primària (CAP); als punts de vacunació, on es pot sol·licitar tot just després de rebre la dosi, i a través de la web on es demana cita per la vacuna.

2.

Tens dret al certificat si has passat el covid?

Per poder demostrar que has passat el covid cal presentar una PCR positiva que consti al sistema de salut de Catalunya. Per obtenir-lo, han de passar un mínim d’11 dies i un màxim de 180 dies des del resultat positiu. Per directriu europea, el test ràpid antigènic (TAR) no té validesa per obtenir el certificat de recuperació del covid i caldrà esperar dos mesos des del diagnòstic positiu per rebre una dosi de vacuna i poder obtenir el certificat de vacunació.

3.

Com obtenir el certificat covid a partir d'una PCR o un test d'antígens?

Si no has passat el covid ni estàs vacunat, l’única opció per aconseguir el certificat és a través d'una PCR o d'un test d'antígens amb resultat negatiu. La prova s'ha de fer en un centre autoritzat i té una validesa de 48 hores en el cas del test i de 72 en el cas de la PCR.

4.

He passat el covid i només porto una dosi de la vacuna. Puc obtenir el certificat?

Si has passat el covid i al cap de dos mesos t'administren la vacuna, la teva pauta de vacunació està finalitzada. Com a conseqüència, pots obtenir el certificat covid. També el pots obtenir si després de la primera dosi de la vacuna et contagies. En aquest cas et podràs vacunar amb la segona dosi de la vacuna dos mesos després d'haver superat la malaltia.

5.

Com funciona?

El funcionament és ben senzill. Un cop es té el certificat descarregat o imprès en paper, s'escaneja el codi QR a l'entrada de l'establiment on es requereixi aportar-lo. Així els responsables verifiquen l'autenticitat del codi. Si la persona compleix els criteris, podrà entrar al bar, gimnàs o residència, segons la proposta del Govern. Aquest sistema ja funciona a l'oci nocturn des que es va autoritzar l'obertura de discoteques i bars musicals, a l'octubre.

6.

El certificat caduca?

Cada certificat té una validesa determinada que s'indica al mateix document. En general, el de vacunació és vàlid durant un any des de la data de l'última dosi administrada i el de recuperació caduca quan han passat sis mesos des que es va passar la infecció. Les proves diagnòstiques també tenen un període de vigència, que sol ser molt reduït: 48 hores en el cas dels tests d'antígens i 72 hores en el de les PCR.

stats