Fiasco amb el certificat covid

Salut suspèn l'ús del QR per entrar a bars, restaurants, gimnasos i residències almenys fins dilluns, però el manté per a l'oci nocturn

3 min
Un cambrer valida el codi QR del passaport Covid d'un client

L'obligatorietat del certificat covid per entrar en bars, restaurants, gimnasos i visitar residències de gent gran ha durat tan sols unes hores de moment. Salut s'ha vist obligada a suspendre temporalment el nou requisit pels problemes de col·lapse informàtic que impedien des d'ahir a la tarda descarregar-se el document a la web La Meva Salut. En un comunicat urgent, el departament ha pres la decisió de paralitzar la mesura en aquests quatre espais fins que es resolguin les incidències que han fet que les cues virtuals al llarg del matí arribessin a desenes de milers de ciutadans que esperaven fer la gestió. El certificat covid es manté així com un requisit obligatori per accedir a l'oci nocturn (ja ho era des de l'octubre) i per viatjar per la Unió Europea. Almenys fins dilluns s'allargarà aquesta suspensió, fins que es reuneixi la comissió delegada del covid-19 per establir una nova data per reprendre l'obligatorietat del certificat a bars, restaurants, gimnasos i residències.

El col·lapse del sistema per obtenir el passaport va començar ja aquest dijous, des que els tribunals van donar el vistiplau a l'ampliació del certificat que va anunciar dimarts la Generalitat. Tot i que en un primer moment el departament confiava a poder revertir la "lentitud" del sistema, finalment ha optat per suspendre la mesura. En els darrers quatre dies, segons Salut, s'han expedit 707.000 certificats. De fet, els últims dies també s'ha observat un augment de les vacunacions, tant de les primeres com de les segones dosis, que són necessàries per descarregar el QR. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ja anticipava que podria produir-se aquesta situació tenint en compte que seria obligatori disposar del document per fer activitats socials que afecten molta població. També va pronosticar que els primers dies hi hauria un repunt de les noves dosis administrades i aquesta premissa s'ha complert en els punts de vacunació on no cal demanar cita, com la Fira de Barcelona, on l'última setmana s'han posat 6.863 dosis, unes 1.700 diàries de mitjana. La setmana anterior se n'estaven posant entre 800 i 1.200, en funció del dia.

"L'eina funciona, no ha sigut precipitat [ampliar l'ús del certificat], però sí que hem d'analitzar què ha passat des de dijous a la nit fins avui amb aquest tràfic intens", ha afirmat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest divendres al migdia en una visita institucional a Vic, on ha admès que "no té sentit" mantenir una mesura si no es pot garantir la seva viabilitat el dia que entra en vigor. Per això, ha demanat "paciència" als ciutadans, que aprofitin el cap de setmana per descarregar-se el document amb calma i que no vagin als Centres d'Atenció Primària (CAP), després que al llarg del dia s'hagin vist cues per demanar-ho en paper.

Dificultats per aplicar la norma

A banda de les dificultats dels usuaris per obtenir el document, si no se l'havien descarregat abans-d’ahir per algun altre motiu, els establiments com bars i restaurants també s'adaptaven com podien aquest matí a les noves normes d'accés. En alguns encara no es demanava el certificat, tal com ha pogut comprovar l'ARA, mentre que en altres s'avaluava sense demanar cap document d'identitat al client que pogués demostrar la correspondència de les dades. El Gremi de Restauració ha assegurat, però, que tots els establiments agremiats complien la normativa i havien estat puntualment informats de tot malgrat el poc marge de temps amb què s'havia autoritzat i implementat la mesura. Les mateixes fonts subratllaven que la manera com s'implanta aquesta nova eina varia en funció de la dimensió de cada establiment i del personal de què disposi.

En alguns establiments de restauració on avui de bon matí ja es començava a demanar el certificat a la clientela, la cua es formava a les portes mentre els cambrers escanejaven el codi QR del certificat amb una aplicació mòbil per comprovar-ne la validesa. Per als que no volien fer cues, les terrasses (avui ja sense pluja) eren l'alternativa, ja que en exteriors la normativa no obliga a presentar el certificat covid per consumir-hi.

També els gimnasos s'estrenaven demanant el certificat covid per accedir-hi. Al Centre Esportiu Municipal de l'Estació del Nord de Barcelona els clients el mostraven a la recepció i un d'ells explicava a la sortida que li han dit que n'hi havia prou amb fer-ho avui perquè ja quedava incorporat a la seva fitxa que disposava del document.

stats