RELIGIÓ
Societat 14/09/2011

Els campaners de Sant Feliu de Llobregat denuncien que el bisbat els va fer retirar la senyera per la Diada

Han enviat una carta al bisbe per lamentar els fets ocorreguts l'11 de setembre. La colla de campaners s'ha dissolt com a mesura de protesta. El bisbat no farà pública la seva versió fins que no hagi estudiat millor el cas

Joan Serra
2 min
La senyera, al campanar de la catedral de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat

BarcelonaLa Colla de Campaners de la Seu de Sant Llorenç de Llobregat ha enviat una carta al bisbe, Agustí Cortés, per mostrar el seu malestar per haver rebut l'encàrrec de retirar la senyera del campanar durant la Diada de l'11 de setembre. Els campaners denuncien que mossèn Joan Pere Pulido, secretari general del bisbat, els va advertir que la presència de la senyera "podia molestar altra gent de Sant Feliu". Els voluntaris encarregats de fer el repics de campanes a la catedral de Sant Llorenç, que acostumen a col·locar la senyera en diverses festivitats, expliquen que el mossèn els va instar a retirar-la al migdia de la Diada. Hi onejava des del vespre anterior.

En la carta al bisbe de Sant Feliu de Llobregat, el col·lectiu de campaners adverteixen que fins i tot es volia promoure una consulta entre els assistents a la missa de diumenge sobre la conveniència de la col·locació de la senyera. Arran d'aquesta actitud, el col·lectiu va decidir no fer el repic de campanes de l'11 de setembre i despenjar la senyera del campanar al vespre, a banda de dissoldre la colla de campaners, activa des de 1996. En el document enviat al bisbe Cortés, els voluntaris de Sant Feliu es pregunten com pot ser que penjar la senyera, la bandera que representa tots els catalans segons l'Estatut, "pot ofendre un membre de l'Església catalana".

Josep M. Buscà, un dels portaveus de la Colla de Campaners de la Creu de Sant Llorenç, ha explicat a l'ARA que els arguments esgrimits pel representant del bisbat eren que "l'Església havia de ser neutral" en qüestions polítiques. Així s'interpretava la presència de la senyera al campanar de la catedral. "Vam tenir la sensació que fèiem alguna cosa malament", apunta Buscà.

El bisbat no fa declaracions

Una portaveu del bisbat de Sant Feliu ha dit a l'ARA que no faran declaracions fins que no estudiïn millor el cas. El bisbe Agustí Cortés s'ha posat en contacte personalment amb l'Ajuntament i en les properes hores té previst fer-ho amb els membres de la colla de campaners.

stats