Societat 03/11/2011

Interrogants sobre l'arribada dels 'sapiens' a Europa

Investigadors anglesos i italians han aplicat noves anàlisis a ossos i dents que podrien situar l'arribada dels 'sapiens' a Europa abans del que es pensava, fa més de 45.000 anys

Mònica L. Ferrado
1 min

BarcelonaL'Homo sapiens va néixer a l'Àfrica i va marxar a Europa fa uns 40.000 anys, segons les eines trobades en diferents jaciments. Tot i això, les dates, el procés i el camí que van seguir els humans moderns fins a Europa són polèmics. I més ara, que s'estan revisant les datacions de restes biològiques que donen resultats nous. Dos estudis -sobre dents i una mandíbula- indiquen que les restes analitzades tenen entre 41.000 i 45.000 anys, de manera que els Homo sapiens podrien haver arribat a Europa abans dels que es creia. La revista Nature publica avui aquests estudis.

Carles Lalueza, investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva, afirma que "estem davant una onada de redatació de jaciments". Segons diu, "neandertals i sapiens es van superposar en el temps, i això ens dibuixa un panorama més complex del que pensàvem".

Podeu llegir l'article sencer a l'ARA Premium.

stats