Carmen Cabezas: "Des d'avui comencem a vacunar sense cita"

5 min
Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública de Catalunya.

Santa Coloma de GramenetL'estiu ha fet caure la demanda de vacunes contra el covid, tal com va avançar ahir l'ARA. I en totes les franges d'edat, però sobretot entre els joves. Cada dia milers de dosis es queden sense posar i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, recorda que "destinar una hora de les vacances" a la vacuna ara és avançar molta feina de cara a la tardor, quan es tem que pugui esclatar una sisena onada coincidint amb la tornada general a l'escola i a la feina.

Doctora, a què atribueix aquesta davallada en la campanya de vacunació catalana?

— Hem arribat al mes d'agost amb un gran nombre de persones vacunades, una mica més de 5 milions. Sobretot hi ha gent gran però també persones amb molt d'interès per vacunar-se. Aquests gairebé cada setmana esperaven que obríssim noves franges d'edat perquè arribés el seu torn per vacunar-se. Però ara som a l'estiu, la gent marxa fora i hi ha una part de la població que no té aquesta percepció d'urgència a l'hora de vacunar-se i que potser prioritza les seves vacances. Pensen: "Quan torni ja me la posaré". Però volem fer una crida a totes aquestes persones: el moment de vacunar-nos és ara. Qualsevol dia de la setmana és bo per vacunar-se. És molt fàcil, tenim moltes cites disponibles i molts punts de vacunació que l'ofereixen.

Fa una crida a vacunar-nos ara per evitar una sisena onada.

— Sí. Si ens vacunem ara, la segona dosi la tindrem d'aquí tres o quatre setmanes i arribarem a l'inici del curs escolar, universitari o la tornada a la feina el màxim protegits possible. Això és molt important perquè el que més volem és evitar una nova onada a la tardor. Per això cal aprofitar aquest mes d'agost al màxim. La cita més important que tenim ara mateix és la de la vacunació. La setmana passada ja dèiem que amb la vacuna havíem evitat 64.450 casos, que s'haurien traduït en 136.000 dies d'hospitalització i en 27.000 ingressos. Vacunant-nos evitarem moltes conseqüències si tenim la mala sort de patir una sisena onada. Hi ha moltes persones que es volen vacunar, però ho estan ajornant al setembre i el missatge que volem transmetre és que no s'esperin, que ho facin ja. Ho hem de fer per nosaltres, però també pel nostre entorn i per anar recuperant la normalitat.

¿Creu que hi haurà una allau de la demanda a partir de l'última setmana d'agost o al setembre coincidint amb la tornada a la normalitat?

— Pot haver-hi un repunt, sí, però pensem que racionalment és molt millor que la demanda es produeixi aquestes setmanes d'agost. Per això fem aquesta crida.

També s'espera que les tres setmanes que venen aterrin 3,4 milions de dosis extres de Pfizer a Espanya, 1,1 milions aquesta setmana. ¿Quantes n'hi toquen a Catalunya?

— Sí, ens toquen aproximadament un 16,5% de les dosis per la nostra població [unes 561.000 en total]. Aquesta setmana hem rebut 496.000 dosis de Pfizer i en els pròxims dies arribaran 142.500 dosis de Moderna. Això demostra que som uns privilegiats. Tenim la gran sort de viure en un país on la tenim gratuïta mentre que en altres països d'Àfrica o l'Amèrica Llatina lluiten per tenir-la. Des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es fixen l'objectiu d'arribar al 10% d'immunitzats al món mentre nosaltres ja estem arribant al 70%. Per això hem de comportar-nos amb coherència i vacunar-nos.

Quantes cites disponibles hi ha ara mateix?

— A hores d'ara n'oferim 200.000 arreu del país per a totes les edats. Les persones que entrin ara podran trobar cita a qualsevol punt de vacunació de Catalunya i programar-la. El que sí que demanem a la població que ha programat la seva vacunació és que ho respecti al màxim i que si no hi poden anar l'anul·lin. Qualsevol dia de la setmana és bo per vacunar-nos, caps de setmana o dies de vacances. Si hi ha algú que pensa que pot patir efectes adversos de vacances, els recordem que és normal que el primer dia es pugui patir febre, malestar o mal de cap. Però vacunar-nos evita aïllaments i quarantenes i tota la càrrega associada a la malaltia. Encara tenim molts malalts als hospitals i molts eren persones no vacunades que es podien estalviar aquestes conseqüències.

Els ingressos als hospitals, però sobretot a les unitats de cures intensives, on hi ha 596 malalts, oscil·len molt. No aconseguim abaixar la corba.

— Està costant, sí. Pensàvem que ja començaríem a abaixar-la de manera clara, però encara estem en una fase d'estabilització i la corba evoluciona amb forma de dents de serra. Sí que creiem que l'abaixarem aviat, però aquest comportament és el reflex de la discordança entre el que es viu en un centre sanitari i el que es viu al carrer. A l'Hospital del Mar és molt evident: a dins hi ha molta gent hospitalitzada i patint molt, però travesses el carrer i veus les platges plenes de gom a gom. Si no mantenim mesures ni ens vacunem, hi ha probabilitat d'emmalaltir greument.

Han notat si la demanda de vacunes ha crescut en territoris més turístics o de segona residència?

— Les cites disponibles es renoven cada dia, sobretot els dimecres, quan disposem del màxim de vacunes. És una estratègia dinàmica que s'adapta a les necessitats dels territoris, també dels llocs clàssicament turístics com les zones de la Costa Brava i Daurada. Hi ha persones que són fora de casa quan programen la seva vacunació i l'únic que demanem a aquesta població és que faci un esforç per pensar on seran al cap de les següents quatre setmanes per organitzar el màxim possible l'estratègia. És a dir, el més senzill és agafar hora a prop de casa, però s'ha de facilitar la vacunació al màxim i si estem de vacances a la Costa Brava i ens plantegem vacunar-nos a Girona o a Calonge, hem de pensar si tres o quatre setmanes després [en funció de si rebem Pfizer o Moderna] podem tornar al mateix lloc a posar-nos la segona dosi. Normalment qui té una segona residència o viu a una distància de màxim 100 quilòmetres ho pot fer. Però si algú té dificultats per posar-se la segona dosi al punt que toca, des de Salut posarem al seu abast fórmules perquè se la puguin posar.

Com ara liberalitzar la vacunació i desplegar punts de vacunació sense necessitat d'agafar cita?

— Sí. Des d'avui comencem a vacunar sense cita en la majoria de punts de vacunació de Catalunya, de 16 h a 20 h, per impulsar la campanya. Pensem que sempre és preferible programar la vacunació a la web, però si la persona té dificultats per fer-ho, habilitarem espais de vacunació on podrà anar sense haver fet aquest pas previ. Aquestes persones hauran de fer cua i, un cop rebin la primera dosi, allà mateix, se'ls oferirà per defecte que la segona dosi se l'administrin al mateix punt. Si no hi poden anar, podran adreçar-se a altres punts on també podran posar-se la segona dosi sense cita.

Segons les dades de Salut, un 67,6% de la població ha rebut almenys una primera dosi. ¿Aquesta davallada pel mes d'agost ens diu que Catalunya ha tocat sostre? ¿Creixeran molt més aquestes xifres malgrat l'aturada d'agost?

— Estic convençuda que no hem arribat al sostre, encara tenim moltes persones de menys de 50 anys que es poden vacunar i podem augmentar molt la cobertura dels joves. Em sembla important que augmentem el 56,6% de vacunats en la franja dels 30 als 34 anys i el 54,2% dels que en tenen entre 20 i 29. En l'última setmana, 57.217 joves de 12 a 15 anys [l'últim grup a incorporar-se a la campanya de vacunació] han rebut la primera dosi. La cobertura en totes aquestes edats joves ha de pujar molt més. El nostre objectiu és assolir un 90% de vacunats en tots els grups d'edat, però com a mínim hem de superar el 70%.

Vacunació sense cita

El departament de Salut ha obert a partir d'aquest dimarts la vacunació sense cita prèvia entre les 16 h i les 20 h en punts de vacunació distribuïts arreu del país. A més, en cas que sigui necessari es podrà rebre la segona dosi en punts de vacunació específics establerts també arreu del territori. Ara la vacunació està oberta a partir dels 12 anys. Salut ha impulsat aquesta estratègia davant la baixada de peticions per vacunar-se detectada les últimes dues setmanes. Tot i la possibilitat de fer-ho sense cita, el departament recomana demanar-ne per contribuir a l'organització i el bon funcionament dels punts de vacunació.

Consulta els punts de vacunació i els horaris per vacunar-te sense cita

stats