Salut
Societat 26/02/2020

Un noi de 22 anys que havia viatjat a Milà és el segon cas de coronavirus a Catalunya

Ja són catorze les persones afectades a Espanya

Gemma Garrido Granger
3 min
Dos turistes brasilers, provinents de Rio de Janeiro,  es fan una fotografia aquest matí, a la Sagrada família de Barcelona

BarcelonaSegon cas de coronavirus a Catalunya. El departament de Salut ha confirmat aquest dimecres que un noi català de 22 anys, resident a l'àrea de Barcelona i que havia viatjat a Itàlia recentment, ha donat positiu a les proves. L'afectat ja ha estat traslladat a l'Hospital Clínic, centre de referència per a malalties víriques, si bé el seu quadre clínic és molt lleu: molèsties al coll i dècimes de febre. De fet, el seu nivell d'aïllament al centre sanitari és bàsic perquè té poca capacitat de transmissió.

El jove, que hauria estat a Milà del 22 al 25 de febrer, va acudir a urgències amb símptomes gripals. "Tenia els criteris clínics i epidemiològics per fer-li el test i s'ha confirmat la positivitat de la infecció", ha explicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix. Seguint el protocol d'actuació davant malalties infeccioses transmissibles d'alt risc, Salut ja està identificant les persones que han estat en contacte amb l'afectat per fer-los una enquesta epidemiològica i una vigilància activa, així com recomanar-los el confinament domiciliari els pròxims 14 dies.

Aquest és el tretzè cas detectat a Espanya, i el segon a Catalunya, després que dimarts es detectés la primera afectada, una dona de 36 anys d'origen italià i resident a Barcelona. Dijous al matí s'ha confirmat un segon cas al País Valencià que eleva a 14 la llista d'infectats a l'Estat. Guix ha admès que és previsible un degoteig constant de casos importats, però ha indicat que "res fa pensar" que se'n puguin donar contagis comunitaris, és a dir, que hagin contret el virus en un altre país. El secretari de Salut Pública ha remarcat que s'està en una fase de "contenció" dels casos de coronavirus importats per evitar que es propagui. En tot Europa aquesta situació només s'ha donat a Itàlia.

Els dos casos confirmats de coronavirus a Catalunya presenten quadres clínics lleus, molt similars a la grip. La dona italiana, el primer cas detectat al país, evoluciona perfectament i, per prevenció, ha provocat l'aïllament de 33 persones –totes sense símptomes– als seus domicilis. "Són mesures de precaució per a persones sanes, perquè la transmissió pot ser una taca d'oli", ha assenyalat Guix. I ha afegit: "Només recomanem que estiguin en un espai delimitat i evitant el contacte amb gent del mateix habitatge i que ens notifiquin qualsevol molèstia".

De moment, totes les persones que han donat positiu s'haurien infectat fora d'Espanya. "A Catalunya tenim casos importats, no hi ha una transmissió local, i estem absolutament preparats per detectar i tractar els casos que puguin sortir", ha defensat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa posterior a la primera reunió del Govern de coordinació interdepartamental sobre aquesta malaltia emergent molt transmissible.

14 infeccions i dues altes

Ara per ara, l'expansió del coronavirus a l'Estat afecta 14 persones, dos de les quals van rebre l'alta dilluns. Per tant, són 11 els casos d'infecció en actiu. Aquest dimecres s'ha confirmat el primer cas a Andalusia i ha trascendit dos més a Madrid (1) i La Gomera (1). En tots els casos es tracta de persones que han estat a la zona de risc al nord d'Itàlia tret l'home andalús de 62 anys, que diu no haver viatjat a les àrees de risc.

Aquests dos nous casos se sumen als dos turistes italians que es van confirmar dimarts a última hora i que s'allotjaven al mateix hotel d'Adeje (Tenerife) que el matrimoni que ja havia donat positiu. Els dos turistes formaven part del cercle més estret de persones que acompanyaven el metge italià al qual es va diagnosticar el coronavirus dilluns a la nit i la seva dona, que va donar positiu dimarts al matí.

Aquests casos se sumen al de la dona italiana i el jove de 22 anys residents a Barcelona, que estan ingressats a l'Hospital Clínic, i al d'un home infectat al País Valencià, on aquest dijous s'ha coinfirmat un segon cas. A més, hi ha dos casos que ja estan inactius: el d'un turista alemany que va ser atès fa unes setmanes a l'hospital de La Gomera fins que va rebre l'alta mèdica després de superar la malaltia sense cap conseqüència per a la seva salut, i el d'un pacient britànic que va passar la malaltia a Mallorca.

stats