Societat 27/02/2020

Andalusia confirma el primer contagiat de coronavirus que no havia sortit d'Espanya

S'eleven a 13 els casos de Covid-19 a l'Estat, dos d'ells a Catalunya

Laia Forès / Jordi Mumbrú
3 min
Viatgers procedents d'Itàlia amb mascaretes a la seva arribada a l'aeroport de Manises

MadridLa Junta d'Andalusia ha reconegut aquesta tarda que podrien tenir el primer cas de coronavirus detectat a la comunitat, ja que el pacient que ha donat positiu "assegura que no havia viatjat a cap dels països afectats ni tampoc havia tingut contacte amb persones d'aquests països". Si es confirma la versió del pacient, que la Junta dona per bona, voldria dir que hi ha altres persones amb el virus que encara no han sigut detectades i, per tant, dispara el risc que es produeixin nous contagis locals. Fonts de la conselleria de Sanitat d'Andalusia han explicat que "aquesta persona ja estava ingressada des de fa sis dies perquè patia una pneumònia". La cap de servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, ha considerat "prematur" i "arriscat" que la Junta consideri que es tracta d'una transmissió comunitària, ja que abans de fer-ho cal analitzar molt bé la història clínica. Podria ser que el pacient, sense saber-ho, sí que hagués estat en contacte amb alguna persona que ha estat en algun d'aquests països, el que es consideraria un cas secundari. El cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, coincideix amb Campins.

El brot de coronavirus a Itàlia ha multiplicat els casos detectats a Espanya. Només en 48 hores s’han confirmat 10 nous casos, dos dels quals a Catalunya. Comptant els dos pacients que ja van rebre l’alta, a La Gomera i a Palma de Mallorca, en total són 13 els casos de Covid-19 a l'Estat. Tots els pacients presenten símptomes lleus. A més, amb el canvi de protocol –s'han ampliat les zones considerades de risc i es fan proves a persones amb afeccions greus respiratòries d'origen desconegut–, les persones sospitoses d'estar infectades amb el coronavirus també s'han multiplicat. Sanitat considera que el risc de contraure el virus a l'Estat és "moderat".

Els últims casos confirmats són un jove de 22 anys a Catalunya, un home d’uns 60 anys a Andalusia i una dona a La Gomera que havia viatjat a Itàlia a principis de febrer. També a Madrid aquest matí ha transcendit un segon infectat. Tots els malalts confirmats en les últimes hores havien estat recentment a Itàlia i, per tant, són casos “importats”, a excepció del pacient d’Andalusia, ingressat a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla.

WEB-Coronavirus-Espanya

Els dos casos de Catalunya, els dos de Madrid, el de Sevilla, un de Castelló i els dos turistes italians –un metge i la seva dona– que s'allotjaven a l'hotel d'Adeje (Tenerife) se sumen a dos turistes italians més que també han donat positiu en les proves i que formaven part del cercle més estret de persones que acompanyaven el metge italià al qual es va diagnosticar el coronavirus dilluns a la nit i la seva dona, que va donar positiu ahir al matí.

Després que es conegués que el metge italià havia contret el virus es van fer proves al grup de clients de l'hotel –format per vuit persones– que havien mantingut una relació més estreta amb el matrimoni italià. Els dos primers resultats d'aquestes proves es van conèixer ahir a la nit i revelen que aquestes dues persones han contret el virus. La resta de persones, sis en total, han donat negatiu a la prova. Un cop confirmat el resultat de les seves anàlisis, aquests dos ciutadans italians van ser traslladats a l'hospital, a Santa Cruz de Tenerife, on estan en règim d'aïllament seguint els protocols, tot i que de moment no presenten cap símptoma.

Un centenar de clients podran sortir de l'hotel

Amb totes les proves fetes a les persones que van tenir un contacte més estret amb la parella italiana infectada amb el virus, l'aïllament imposat a l'hotel d'Adeje amb 723 clients al seu interior i una quarantena de treballadors es començarà a relaxar a partir d'aquest dijous. Les autoritats consideren que el risc de contagi, un cop aïllats els quatre casos positius, "és molt baixa". Els treballadors podran entrar i sortir per anar a dormir a casa i el centenar de clients que van arribar a l'hotel dilluns, el mateix dia que es va decretar el confinament, podran abandonar l'hotel. La resta de clients s'hauran de quedar a dins encara un dies més però podran fer vida normal i moure's per les instal·lacions lliurement si no presenten símptomes.

Els quatre casos de l'hotel se sumen al de la dona italiana resident a Barcelona que està ingressada a l'Hospital Clínic i el d'un home infectat al País Valencià. A més, hi ha dos casos que ja estan inactius: el d'un turista alemany que va ser atès fa unes setmanes a l'hospital de La Gomera, fins que va rebre l'alta mèdica després de superar la malaltia sense cap conseqüència per a la seva salut, i un pacient britànic que va passar la malaltia a Mallorca.

stats