Societat 10/12/2016

Augmenten les agressions de menors a les seves famílies

La Fiscalia alerta que els delictes d'aquest tipus registren la xifra més alta de la dècada

Efe
3 min

BarcelonaEls delictes greus i violents comesos per menors van augmentar l'any passat prop d'un 30% a Barcelona, especialment les agressions en l'àmbit familiar, que amb 218 casos han arribat a la xifra més alta d'aquesta dècada, segons alerta la Fiscalia en la seva memòria anual. L'informe revela un increment d'homicidis, lesions, agressions sexuals, abusos, robatoris amb violència i delictes relacionats amb la violència domèstica al llarg del 2015, que se situen en xifres pròximes als anys 2011 i 2012, el període més negre de la dècada en criminalitat juvenil.

Les agressions en l'àmbit familiar figuren entre els delictes que van augmentar més: el 2014 es van comptabilitzar 166 casos, que l'any passat van ascendir fins a 218, fet que suposa un augment del 31,3% i situa la xifra en la més alta de la dècada, alhora que confirma la tendència a l'alça iniciada els últims anys. També van créixer el 2015 un 9,3% les infraccions contra el patrimoni, que van passar de 1.535 a 1.679, i l'increment més gran el van registrar els furts perpetrats per menors, amb un total de 245 casos, l'índex més elevat de la dècada i més del doble dels registrats el 2014. Els delictes contra la llibertat sexual, agressions i abusos sexuals també han anat en ascens el 2015, amb 45 infraccions registrades enfront de les 34 de l'any passat, i igualment els homicidis: el 2015 van ser vuit els crims comesos per menors d'edat enfront dels tres del 2014.

L'augment dels delictes de violència domèstica comesos per adolescents ha portat la Fiscalia a organitzar un protocol per donar la resposta més ràpida possible quan una víctima agredida per un menor –generalment els seus pares– sol·liciti una mesura de protecció, com ordres d'allunyament. D'acord amb el sistema establert per la Fiscalia de Menors, les comissaries de policia tenen instruccions de comunicar al ministeri públic de forma immediata qualsevol mesura de protecció sol·licitada, encara que el menor no hagi estat ni tan sols detingut. D'aquesta forma, el fiscal de guàrdia és l'encarregat de valorar les circumstàncies del cas i de donar les ordres oportunes perquè la policia pugui citar el menor implicat de forma immediata, al costat del seu representant legal, i estudiar la possibilitat de sol·licitar al jutge de menors mesures cautelars urgents, inclòs l'internament de l'acusat.

Una vegada més, la memòria de la Fiscalia de Menors celebra l'alt índex de sentències de conformitat en aquesta jurisdicció, en què les condemnes acceptades per menors després de reconèixer els fets que els imputava el ministeri públic van suposar l'any passat el 74,8% del total de decisions. Aquest elevat índex de sentències de conformitat –1.117 enfront de les 1.316 dictades l'any passat– mereix la "valoració positiva" del ministeri públic, que precisa que a aquestes dades cal afegir-hi la xifra d'expedients penals en què s'ha aconseguit la "conciliació" entre la víctima i el menor, sense necessitat d'arribar a judici.

La llibertat vigilada va ser la condemna més freqüent per als menors que van delinquir el 2015, amb un total de 1.088 casos, seguida de l'internament en règim tancat (209), les permanències en cap de setmana (165) i les prestacions en benefici de la comunitat (159). Durant l'any passat, l'àrea de protecció de la Fiscalia de Menors ha seguit treballant en els delictes comesos per menors de 14 anys, que són inimputables penalment, per la qual cosa les actuacions en aquests casos han anat dirigides a fer que el nen es responsabilitzi de la infracció comesa i assumeixi la conciliació amb la víctima.

stats