Societat 22/05/2019

Una sentència judicial prohibeix que els mestres de primària facin classe a l'ESO

La decisió, que el departament recorrerà, afectaria ara mateix uns 100 docents

Laia Vicens
3 min
Alumnes de l’Institut Escola Sant Adrià de Besòs atenent al mestre durant una classe. És un centre de dues línies des de P3 fins a 4t d’ESO.

El departament d'Educació ho té una mica més magre per suplir la falta de professorat a l'ESO. Fa un any, arran de les dificultats per trobar professors de secundària de català, castellà i matemàtiques, el departament va anunciar dues mesures extraordinàries: contractar professors d'institut encara que no tinguin el màster obligatori, i oferir places de les assignatures més afectades perquè les ocupin mestres de primària. Però aquesta segona idea, que ja havia servit per nomenar 100 mestres com a docents a l'ESO, ha sigut declarada il·legal per un jutjat de Barcelona. Com que no és una sentència ferma i el departament ja ha dit que la recorrerà, i no hi ha mesures cautelars, els 100 mestres podran continuar fent classe a l'ESO fins al final de curs.

La sentència judicial ha arribat després que el sindicat de professors de secundària ASPEPC·SPS interposés una demanda contra la resolució de la conselleria que habilitava els mestres a impartir docència a l'ESO. El sindicat ja va denunciar aleshores que la intenció del departament era avançar cap a un cos únic de docents, amb el qual estan en contra, i a més alertaven que "atemptava contra els criteris d'especialitat i titulació propis de la secundària". També deien que l'argument del departament que no hi havia substituts a la borsa per aquestes matèries era "fal·laç".

Ara la justícia, en concret el jutjat contenciós administratiu número 4 de Barcelona, els ha donat la raó al·legant que per fer classe a l'ESO cal una llicenciatura i perquè els mestres no poden impartir una especialitat que no està reconeguda com a tal al seu cos docent. "Ni les matemàtiques, ni la llengua catalana ni la castellana són considerades especialitats a l'educació primària", ha afirmat l'advocat del sindicat, Ignasi Fernández.

L'ASPEPC, l'únic sindicat que es va oposar judicialment a la mesura, ha celebrat que la justícia deixi sense efecte la decisió del departament. "És un èxit per a la qualitat de l'ensenyament, que a l'ESO ha de ser impartit per especialistes, i és un cop contra els projectes del departament d'instituir un cos únic docent generalista sense especialitat", es diu en un comunicat.

El departament recorre la sentència

En canvi, fonts del departament han explicat que no comparteixen la sentència i que la recorreran. Segons la conselleria, la mesura es va haver de prendre "com a excepcionalitat" arran de la falta de professionals en català, castellà i matemàtiques. De fet, han assegurat que al recurs argumentaran les "circumstàncies especials" de la decisió i al·legaran que "no es podia posar en dificultats l'atenció a l'alumnat, que és la cosa primordial".

Les mateixes fonts indiquen que no és veritat que la mesura no calia. "No s'ha fet per caprici, sinó per necessitat", diuen. I, en aquest sentit, defensen que si aquest curs van ser 100 els mestres nomenats per fer classe a l'ESO, aquest any ja no s'ha tornat a fer perquè no ha calgut. Així, encara que no s'hagi ampliat aquesta passarel·la primària-ESO, sí que continuaran els que van començar a principis de curs i han volgut continuar de comú acord amb els centres.

El departament també defensa que s'ha mantingut la qualitat de l'ensenyament perquè el centenar de docents són tots funcionaris de carrera, amb anys d'experiència i han passat entrevistes i controls de qualitat.

stats