Una dieta variada ha d'incloure tots els colors de la paleta al plat

Vermell antioxidant o blanc circulatori: què vol dir i què t'aporta el color de cada aliment?

Mantenir una dieta equilibrada i variada passa també per assegurar-nos que els nostres plats són plens de colors diferents

Una dieta variada ha d'incloure tots els colors de la paleta al plat / GETTY

El color dels aliments és un sistema natural de les plantes per atraure l'atenció dels depredadors. És la manera que tenen d'assegurar-se que, un cop consumides, les seves llavors seran escampades al llarg i ample del planeta. A canvi, proporcionen molts dels nutrients que el cos necessita per funcionar. Els vermells, morats, taronges o verds dels vegetals responen també a un altre element: delaten la composició dels nutrients de cada aliment i ens donen pistes sobre quines vitamines i minerals aporten.

Mantenir una dieta equilibrada i variada, per tant, passa també per assegurar-nos que els nostres plats són plens de colors diferents. Aquí teniu alguns exemples dels nutrients que aporta cada grup d'aliments, segons el to dels seus pigments.

Color blanc: millora la circulació

Els aliments de color blanc són rics en minerals com el potassi o el seleni, que tenen propietats diürètiques i afavoreixen la circulació. També són antibiòtics naturals, que ajuden a combatre infeccions i reforcen el sistema immunitari. Per això són especialment recomanables en època de canvis estacionals i en l'inici de processos gripals o refredats.

Alguns dels aliments de tonalitats blanquinoses rics en aquestes propietats són l' all, la ceba, les ametlles, les anous, l'arròs integral, els xampinyons, el coco, el porro, el sèsam, la quinoa o el gingebre.

Color vermell: és antioxidant

El color vermell delata el poder antioxidant dels aliments, ja que aquesta tonalitat és present en els vegetals rics en licopens i antocianines, que, entre altres coses, protegeixen el cor, milloren la circulació, augmenten la libido, combaten els efectes dels radicals lliures i milloren la salut del tracte urinari.

Alguns d'aquests aliments són els fruits vermells (nabius, gerds, maduixes), la magrana, la poma vermella, el tomàquet, la síndria, el pebrot vermell, el rave, el safrà o la caiena.

Color taronja: bo per a la pell

El color taronja o groc d'un aliment delata la seva alta composició en vitamines. Un dels pigments més coneguts són els betacarotens, que, una vegada ingerits, es transformen en vitamina A i ens aporten múltiples beneficis: són grans antioxidants i protegeixen la pell i la vista, a més de combatre l'envelliment

Alguns aliments rics en vitamines d'aquest tipus són els cítrics, l'albercoc, el mango, el préssec, la papaia, la pinya, la carabassa, la pastanaga, el moniato, la civada, el sègol, la cúrcuma, el blat de moro i la patata.

Color morat: bo per a la vista

El color morat dels aliments delata el seu alt contingut en antocianines, un pigment natural que ajuda a enfortir els capil·lars fràgils del globus ocular i combat la vista cansada. Les antocianidines també ajuden a enfortir i conservar el col·lagen del cos, de manera que l'aparença de la pell en surt molt beneficiada. Els aliments de color morat també tenen un paper destacat per al tracte urinari, ja que tenen propietats bactericides que ajuden a tractar la cistitis o les infeccions urinàries.

S'inclouen en aquest grup els gerds, les móres, les figues, les prunes, el raïm negre, l'albergínia, la col llombarda o la remolatxa.

Color verd: afavoreix la digestió

La clorofil·la, el magnesi i l'àcid fòlic dels aliments verds delaten les seves propietats depuratives, que contribueixen a un millor funcionament del fetge i de la digestió en general, de manera que se solen recomanar en dietes depuratives (' detox') o per combatre el colesterol. També prevenen l'estrenyiment i són altament recomanables durant l'embaràs, ja que intervenen en la formació i la maduració dels glòbuls vermells i blancs.

Alguns aliments que proporcionen aquests beneficis són l' alvocat, el kiwi, el raïm verd, els espinacs, les bledes, la carxofa, el bròquil, el carbassó, la col, els festucs o el julivert.

Color negre: proporciona energia

El color fosc dels aliments indica la presència de propietats estimulants, que ens ajuden a activar-nos i a mantenir-nos desperts, com el cafè o el cacau. D'altres com els dàtils, les panses o les llenties proporcionen molta energia. Finalment, moltes plantes i espècies de tons negres són riques també en olis essencials, amb efectes beneficiosos per a l'aparell digestiu i que ajuden a combatre l'estrenyiment.

S'inclouen en aquest grup el pebre, la regalèssia, el lli, les llenties, els dàtils, les prunes, el cafè, el cacau, l'anís, el cardamom, la nou moscada i la guaranà, entre d'altres.

10 aliments que no poden faltar en una dieta anticàncer