Societat 01/08/2016

El Síndic denuncia la sobreocupació dels centres d'acollida de menors estrangers

Segons la institució, aquest juliol s'han sobreocupat un 15% de les places contractades

Ara
2 min
ELS MÉS VULNERABLES Els menors paguen sovint  els efectes de la crisi a les famílies en forma de desemparament  o desatencions greus a causa de  la pobresa.

BarcelonaEl Síndic de Greuges ha denunciat la sobreocupació dels cinc centres d'acollida de menors estrangers no acompanyats que existeixen a Catalunya. Segons la institució dirigida per Rafael Ribó, aquest juliol s'han sobreocupat 22 places, un 15% del total. Recomana incrementar els recursos per poder donar sortida a llarg termini a aquests joves a través de centres d'educació intensiva i pisos assistits.

Segons la institució, la sobreocupació i la falta de places està provocant que la Direcció General d'Atenció a la Infància i la Adolescència no pugui donar les mesures de protecció adequades a alguns dels menors. Calcula que aquest juliol 55 adolescents residents en centres d'acolliment estaven esperant que els assignessin un recurs residencial.

Disset dels menors estrangers no acompanyats estaven esperant una plaça en un centre residencial d'educació intensiva. El Síndic reclama que s'incrementi la capacitat d'aquests equipaments per descongestionar els centres d'acolliment que donen la primera assistència a aquests menors desemparats fins que es decideix una mesura a llarg termini.

Més temps d'estada als centres

Segons el Síndic, la sobreocupació dels centres d'acollida està provocant que els menors estrangers no acompanyats allarguin la seva estada als centres d'acollida més enllà del mig any que preveu la normativa perquè l'administració estudii el seu cas i els assigni un recurs a llarg termini.

La institució calcula que una quarta part dels adolescents estrangers porta més de sis mesos als centres. El 2013, el percentatge de joves que superava el temps d'estada als centres d'acolliment era del 18,8%.

Dificultats en els tractaments assistencials

El Síndic denuncia que la sobreocupació dels centres d'acollida està passant factura a l'"atenció rebuda" i que els professionals no poden "treballar adequadament amb un determinat perfil d'adolescents que presenta conductes disruptives, escapoliments constants i consum de substàncies tòxiques, com ara la cola".

Recomana que el departament de Treball, Afers Socials i Famílies redueixi el temps d'estada als centres, els terminis per assignar recursos i creï noves places. També insisteix en la necessitat de crear nous centres residencials d'educació intensiva i pisos assistits.

La institució també considera que s'hauria d'estudiar la creació d'un programa d'assistència "específic de deshabituació i desintoxicació per atendre els joves que presenten problemes d'addicció a substàncies tòxiques i dificultats de vinculació als centres ja existents".

stats