Societat 26/09/2019

El Síndic demana al Govern tancar els acords amb les elèctriques per lluitar contra la pobresa energètica

Ribó qualifica d'"inacceptable" que l'administració i les companyies hagin ajornat la formalització de les negociacions

Ara
1 min
El síndic de greuges, Rafael Ribó, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaCombatre la pobresa energètica i evitar agreujar la situació de vulnerabilitat que pateixen les famílies i persones en risc d'exclusió social. Aquest és el missatge que ha enviat aquest dijous el síndic de greuges, Rafael Ribó, a la Generalitat, a qui ha demanat desplegar la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica "sense més dilació". El síndic ha qualificat d'"inacceptable" que les administracions públiques i les companyies hagin ajornat la formalització d'aquests acords.

Ribó ha recordat al Govern que és necessari establir "de manera urgent" els acords i els convenis amb les empreses subministradores d'electricitat perquè a mesura que s'ajorna l'arribada de l'acord, el deute de les famílies es va acumulant i incrementant. El defensor dels drets ciutadans també ha recordat a les companyies elèctriques que no poden suspendre el subministrament a les persones en situació de vulnerabilitat.

Per al síndic, els "actors en joc" en el subministrament –les companyies i les administracions– s'haurien de fer responsables de les conseqüències derivades dels impagaments en situacions de pobresa energètica. Ribó ha defensat la necessitat d'impulsar els mecanismes de mediació i arbitratge que permetin arribar a un acord sobre el pagament del deute de persones vulnerables.

Des d'Endesa s'han mostrat favorables a la posició del síndic i han recordat que la proposta de la companyia és cofinançar el deute i assumir el 50% de l'acumulat. Fonts de la companyia han reiterat que la companyia no té "la voluntat" de tallar el subministrament a cap família vulnerable, si bé el deute acumulat ascendeix a 21 milions d'euros. A més, la seva proposta és que els ajuntaments assumeixin la meitat d'aquesta despesa (10,5 milions).

stats