Societat 10/04/2015

El Sindicat d'Infermeria SATSE demana que es retiri el projecte Visc+

Assegura que no té suficients garanties pel que fa a l'anonimat i a les finalitats perseguides

Acn
2 min

BarcelonaEl Sindicat d'Infermeria SATSE ha demanat en un comunicat aquest divendres que es retiri el projecte Visc+. La formació explica que "ni els usuaris, ni els professionals, ni cap organització civil ha pogut dir la seva en un projecte que suposa la utilització d'una cosa tan privada com les seves dades". L'associació ha reaccionat així a la publicació al DOGC de l'encàrrec que el Departament de Salut ha fet a l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) per gestionar dades i registres de pacients. Segons el sindicat, el projecte Visc+ permetrà posar a disposició de centres de recerca o empreses les dades sanitàries dels catalans.

El Sindicat d'Infermeria SATSE ha demanat el "retrocés de l'encàrrec i la immediata retirada del projecte" a més de la voluntat que es revisi "de forma pública, compartida amb la ciutadania i transparent". A més, la formació exigeix que "es demostri que no hi ha interessos privats en la gènesi d'aquest projecte, apartant corporacions privades i consultores".

Clarificar la finalitat i assegurar l'anonimat

D'altra banda, el Sindicat d'Infermeria exigeix que s'asseguri l'anonimat "total i complet" de les dades i que sigui impossible que "creuant les dades adquirides al Departament de Salut amb altres fitxers, el comprador pugui identificar les persones". Per aquesta raó, el Sindicat d'Infermeria demana que el projecte es revisi i es torni a enviar a l'Agència Catalana de Protecció de Dades perquè, segons indica, el Dictamen emès per aquesta entitat al juliol de l'any passat "no nega que la identificació de les persones sigui possible".

D'altra banda, SATSE exigeix un "blindatge" que asseguri que només s'utilitzaran les dades cedides per a qüestions científiques específiques i concretes, i assegura que el ciutadà es pot veure afectat "greument" si "les seves dades cauen en mans d'asseguradores o altres empreses, que utilitzin la informació per qüestions comercials".

stats