Societat 09/08/2019

El Sindicat de Manters adverteix a Colau que "ella i els seus aliats" són els responsables del conflicte

Els venedors ambulants han promès més concentracions si no hi ha respostes urgents

Laia Seró
2 min
Un grup de 'manters' al Passeig Joan de Borbó

BarcelonaLa detenció del quart manter en poc més d'una setmana ha escalfat els ànims entre els membres del Sindicat de Venedors Ambulants, que han advertit a l'alcaldessa Ada Colau que "ella i els seus aliats" són els "únics" responsables de l'escalada del conflicte de la venda ambulant. Li han retret, especialment, el canvi d'actitud que han notat per part del consistori municipal des que els comuns van revalidar l'alcaldia. I han criticat sobretot el macrodispositiu policial de 100 agents que està actiu al centre de Barcelona per fer-los fora i que deixa imatges "inacceptables" com la d'aquest dijous, en què sis agents de la Guàrdia Urbana van immobilitzar i detenir un manter a les Rambles: "Abans de les eleccions vam parlar de solucions socials amb Ada Colau i molts la van votar per això", ha lamentat Aziz Fayé, un dels portaveus del sindicat.

A principis d'aquesta setmana, manters i fonts del consistori ja es van asseure en un primer contacte per abordar la qüestió. I, de fet, l'Ajuntament va emplaçar el col·lectiu a una nova reunió la setmana vinent. La detenció, però, ha molestat els manters i el col·lectiu ha elevat el to aquest matí. Avisen que si les polítiques "de persecució" i "racistes" del consistori no fan un gir de forma "urgent", el col·lectiu es tornarà a concentrar davant de l'Ajuntament.

Mentre les solucions no arriben, però, els manters han reiterat que seguiran desafiant l'operatiu policial sortint a vendre al carrer "perquè han de sobreviure". Albert Batlle, del grup socialista, que és el responsable de l'operatiu com a tinent d'alcaldia de Seguretat, ha estat el segon polític més criticat aquest divendres per part dels manters. L'han titllat de "dictador" i l'han acusat de provocar "inseguretat" amb la presència policial, de promoure actuacions "salvatges" com la de la detenció de l'últim manter, que continua arrestat, i de fomentar "l'odi" amb els seus discursos.

De pescadors a perruqueres

Malgrat tot, des de la botiga de roba de la marca Top Manta, els manters han assegurat que la seva voluntat és arribar a un acord. Alerten, però, que només arribarà si es treballa "des de l'empatia" i si s'escolten les seves propostes com a "actors" en "primera línia" del conflicte .

Les propostes del Sindicat de Venedors Ambulants passen per rescatar les professions que exercien els companys del col·lectiu als seus països d'origen: pescadors, perruqueres, cuiners, artistes... Diuen que estan disposats a impulsar un hort d'agricultura ecològica, un taller de serigrafia, un espai de venda d'artesania africana, una promotora d'esdeveniments i espectacles d'arrel africana, una perruqueria, un taller de costura sostenible i un restaurant d'especialitats dels seus països d'origen perquè els homes que ara fan la manta poguessin treballar-hi. Però per a això són conscients que necessiten la complicitat de les administracions, i per ara, malgrat que ja han presentat aquestes accions a diversos espais de negociació, no han obtingut cap resposta positiva.

La seva proposta també passa perquè s'habiliti un espai de venda ambulant legal i perquè les administracions facilitin que les empreses catalanes del sector de la pesca contractin alguns dels manters, ja que molts provenen de localitats pesqueres on han exercit la professió.

Totes aquestes propostes implicarien una regularització en massa dels manters que ara treballen als carrers de Barcelona.

stats