Societat 05/05/2018

Els sindicats combatran la “purga” a l’escola

Ensenyament confirma que no ha obert cap expedient i referma el suport a tots els docents

Laia Vicens
2 min
Els sindicats combatran la “purga” a l’escola

BarcelonaLa filtració de tots els casos que el ministeri d’Educació està investigant per suposat adoctrinament és una línia vermella que el professorat no està disposat a tolerar. Fins ara els sindicats havien criticat amb contundència les acusacions i els atacs de l’Estat a l’escola catalana, però amb la publicació del nom dels centres sospitosos han dit prou i han decidit combatre amb mobilitzacions el que consideren una “purga política” a l’escola. El sindicat majoritari entre els mestres, USTEC-STEs, va emetre ahir un comunicat en què avisava que “s’oposarà amb totes les forces” a les acusacions d’adoctrinament i en què anima els docents a reunir-se en assemblees per debatre fins a quin punt estan disposats a portar el pols amb l’Estat per defensar el model d’escola catalana.

“No podem permetre una purga del professorat per motius polítics. Ens hi va la feina i l’educació del país”, afirma el text, en el qual s’acusa l’Estat de difondre acusacions que “no tenen fonament” i són “deformacions de la realitat”. “És un atac deliberat a l’escola catalana amb clara finalitat política”, afirma la USTEC-STEs. Per això avisen els docents perquè estiguin “atents a les mobilitzacions que es convocaran els pròxims dies” i que s’intentarà que siguin “com més unitàries millor”.

En plena tempesta arran de les acusacions del ministeri, el departament d’Ensenyament també es va pronunciar, encara que amb més prudència que els sindicats. En un breu comunicat la conselleria va confirmar que no ha obert cap expedient als docents denunciats i va reiterar la “confiança” en tots els professors i els va donar el seu “suport”. En el text, el departament -intervingut pel 155- recorda que les queixes difoses pel ministeri són de l’octubre i que de la vuitantena de casos analitzats, només dos han arribat als jutjats. Són el dels vuit professors de la Seu d’Urgell i els nou professors de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca, l’incident més polèmic i mediàtic.

La UGT pressiona el departament

En resposta a Ensenyament, la UGT va demanar ahir que es faci públic de manera “immediata” l’informe intern que exonera els docents d’El Palau. A més, anima el departament a estudiar mesures legals per defensar la integritat dels nou professors després que El Mundo en difongués el nom i la fotografia.

En aquesta línia, la Fapaes, que aglutina diverses associacions de pares i mares, va denunciar el “linxament públic” dels professors d’El Palau denunciats per la fiscalia per suposadament haver “humiliat” fills de guàrdies civils a classe. També va lamentar que els més perjudicats per aquest “despropòsit mediàtic” són tots els alumnes. L’escola catalana es torna a situar en el punt de mira de l’Estat.

stats