Societat 29/10/2019

Els sindicats veïnals d'habitatge es trobaran en un congrés nacional al novembre per definir estratègies conjuntes

Es tracta d'un acte sense precedents que ja té 500 inscrits d'una setantena de moviments diferents

Natàlia Vila
2 min
Els organitzadors del I Congrés d'Habitatge de Catalunya han anunciat que se celebrarà els dies 16 i 17 de novembre

Barcelona"Serà el primer congrés que englobi tots els moviments veïnals per un habitatge digne i ens servirà per articular estratègies conjuntes". Amb aquesta premissa, els moviments veïnals per un habitatge digne han anunciat aquest dimarts la intenció de celebrar un congrés nacional els dies 16 i 17 de novembre que serveixi "per donar una resposta a l'altura d'aquest moment històric". La portaveu del 1r Congrés d'Habitatge de Catalunya, Clàudia Ruscalleda, ha explicat que l'acte s'emmiralla en el congrés de classes populars de Sants de fa 100 anys, que "va canviar la història".

Fins ara els organitzadors –que fa mesos que treballen amb els diferents sindicats– ja han comptabilitat uns 500 inscrits d'una setantena de grups veïnals diferents. De fet, l'emplaçament on volien celebrar el congrés, la Nau Bostik, se'ls està quedant petita. "Hi haurà tothom, des de totes les seccions de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de tot Catalunya fins al Sindicat de Llogaters, passant per tots els moviments municipals i de barri d'arreu del país", ha explicat Ruscalleda.

L'objectiu de l'acte és fer confluir tots els grups en un sol espai per compartir problemàtiques, definir estratègies i pensar campanyes conjuntes. "No es tracta només d'aturar desnonaments, no podem despertar-nos cada matí a primera hora per aturar desnonaments, hem de pensar més enllà", ha sentenciat Ruscalleda. "Aquest congrés és un salt històric per a la lluita de les classes populars", ha afegit la portaveu, que ha avançat que al congrés hi haurà ponències, debats a petita i gran escala, defensa de diferents posicionaments, redefinició de possibles campanyes conjuntes i finalment una votació dels assistents que servirà per aclarir quines línies es tiren endavant en l'àmbit català.

El portaveu de la PAH, Juanjo Ramón, ha assegurat que el moment actual exigeix més organització que mai: "Toca buscar estratègies comunes més que mai, perquè la situació ha mutat, els especuladors i les seves pràctiques també, però la societat també". El representant del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, hi coincideix: "Els carrers estan més plens que mai en cada desnonament que aturem vivim un moment històric", ha sentenciat. Els organitzadors, doncs, defineixen el congrés com "un pas endavant per créixer": "És un avís a les elits per dir-los que no ens faran recular, cada una de les repressions ens dóna més força", ha deixat clar Ruscalleda.

stats